Делта щамът заплашва да спре процесa на възстановяване на американската икономика

Оказва се, че част от старите мерки за безсилни срещу новия щам на COVID-19

15:55 | 26 юли 2021
Обновен: 16:28 | 26 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Делта щамът заплашва да спре процесa на възстановяване на американската икономика

Икономическото възстановяване на САЩ е застрашено от Делта варианта на Covid-19. Повишаването на нивото на ваксинираните е най-важното нещо, което САЩ могат да направят, за да поддържат икономиката си жива през следващите няколко месеца, пише Ноа Смит за Bloomberg. Освен това обаче може да се наложи създаването на нови "делта" ваксини, както и други нови възможности за пълно възстановяване.

Американските фондови пазари и доходността на съкровищните облигации паднаха силно през последните дни, преди да се възстановят. Въпреки видимия скок, нестабилността показва, че инвеститорите са загрижени за начинa на възстановяването. И това не се отнася само за пазарите — има някои конкретни признаци на икономическа слабост, като например седмица с неочаквано висок брой първични заявления за обезщетения за безработица. Светлините все още не мигат в червено, но това са ясни предупредителни знаци.

Очевидната причина е Делта вариантът на ковид. Този щам, който е едновременно по-инфекциозен и по-устойчив на ваксини, отколкото предишните версии на вируса, се превърна в доминиращ в САЩ, което доведе до увеличаване на броя на случаите. Ако САЩ в крайна сметка достигнат нивата на Великобритания, страната я чака още една голяма вълна от заболели.

Икономическият риск не идва от връщането на рестриктивните мерки на изолация и задължително социално дистанциране; американското население и правителствените служители изглеждат уморени от такива ограничителни мерки. Но всъщност блокадите никога не са били най-сериозната причина за икономическото опустошение през 2020 г. Ходът и строгостта на мерките за социално дистанциране, одобрени от правителството, показаха, че икономическите щети до голяма степен са настъпили независимо от тях. Освен това "отварянето" на държавно ниво не даде голям тласък на икономиката.

Но ако блокирането не беше нещо, което навреди най-много на икономиката, тогава кое го предизвика? Отговрът е: широко разпространеният страх от вируса. Наличието на смъртоносна, силно заразна болест е добра причина да си поръчате от Amazon.com вместо да отидете в магазина или да обядвате у дома, вместо да отидете в ресторант. Някои хора излизаха на улицата, без да обръщат внимание на опасността, но това незначително търсене не беше достатъчно, за да поддържа местните предприятия в сферата на услугите, които трябваше да уволнят своите работниците.

След първата вълна, когато носенето на маска стана обичайно и хората започнаха да разбират рисковете от това, с което се сблъскват, икономическата активност не беше толкова скована от страх, дори по време на депресиращия есенно-зимен период в края на 2020 и началото на 2021 г. Но едва след като ваксините станаха широко достъпни, местната икономика наистина започна да оживява.

Делта щамът застрашава това бързо възстановяване. Високата му инфекциозност означава, че дори доста значителен процент от ваксинираните американци няма да бъдат достатъчни, за да предпазят неваксинираните от заразяване с вируса. И в Америка има доста хора без ваксина, отчасти благодарение на кампанията на десните срещу ваксините. Дори очевидната скорошна положителна промяна в тона на Fox News по отношение на имунизацията едва ли може да неутрализира опустошителния ефект от месеците на силно политизирана пропаганда срещу ваксинацията. И докато някои от тези неваксинираните американци със сигурност ще продължат да бъдат толкова смели и спрямо Делта щама, колкото и спрямо оригиналната версия на коронавируса, някои ще намерят по-разумно да избягват претъпканите помещения още известно време.

Междувременно дори ваксинираните американци може да се колебаят да излязат навън при риска от Делта. Ваксини, базирани на mRNA от Moderna Inc. и Pfizer Inc.- BioNTech SE значително намаляват риска от инфекция и в по-голямата част от случаите предотвратяват ваксинираните да се разболеят толкова много, че да бъдат хоспитализирани или да умрат. Но те не премахват напълно рисковете от заболяване - има доста значителен брой "пробивни" инфекции, дори сред напълно ваксинираните. И въпреки че рядко е животозастрашаващо, има вероятност от продължителни симптоми, наречени "дълготраен ковид", дори и сред младите хора.

Може би, ако беше през март 2020 г., това ниво на риск не би било достатъчно, за да попречи на американците да ходят на ресторанти и магазини. Но те са имали една година, за да се приспособят към социалното дистанциране, а мнозина може просто да решат да удължат пандемичния си живот още малко, докато заплахата от Делта премине. За да проследите дали това се случва, наблюдавайте резервациите на открити ресторанти. Засега нещата не изглеждат толкова лоши, но ако това се промени, бъдете внимателни:

Какво може да се направи, за да се намали тази възможност? Както и преди, само победата над вируса чрез по-всеобхватна ваксинация напълно и надеждно може да върне силата на икономиката. За да направим това, се нуждаем от засилена кампания за информиране на обществеността, включително десните медии, за да се случи това. Но в дългосрочен план доверието може да се подобри чрез бързото одобрение от страна на правителството на бустери за ваксинация, специално разработени за Делта и други варианти, които понастоящем могат да се появят. В крайна сметка може да са необходими няколко повторения на ваксинация, за да се изчисти американската икономика от ковид.