Добивът на биткойн завладява Казахстан и Пакистан

Въпреки спад от близо 30% Китай остава на първо място по добив, следвана от САЩ

17:27 | 17 юли 2021
Обновен: 21:01 | 17 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Веднъж седмично Гулам Ахмед спира своя бизнес за консултации по криптовалути, за да влезе в група в WhatsApp със стотици членове, желаещи да научат как да копаят и търгуват с криптовалута в Пакистан.

От домакини, които искат да спечелят страничен доход, до богати инвеститори, които искат да купят криптовалутен хардуер, мнозина едва разбират традиционните фондови пазари, но всички са готови да спечелят пари, разказва "Ройтерс".

"Когато отворя сесията за въпроси, има поток от съобщения и прекарвам часове, отговаряйки им, преподавайки им основни неща за криптовалутата“, казва 38-годишният Ахмед, който напуска работата си през 2014 г., вярвайки, че е по-изгодно да се копае биткойн.

Пакистан наблюдава бум в търговията и добива на криптовалута, като интересът се разраства в хиляди гледания на видеоклипове в социалните мрежи и транзакции на онлайн борси.

Въпреки че криптовалутата не е незаконна в Пакистан, световният надзорен орган за пране на пари, Групата за финансови действия (FATF), призова правителството да регулира по-добре индустрията. Пакистан е в сивия списък на страните, които FATF наблюдава, тъй като не са предприели действия срещу финансирането на тероризма и прането на пари.

В отговор федералното правителство създаде комитет за проучване на регулирането на криптовалутите, който включва наблюдатели от FATF, федерални министри и ръководители на разузнавателните агенции на страната.

"Половината от членовете нямаха представа какво е това и дори не искаха да го разберат", каза членът на комисията Али Фарид Хваджа, партньор в Oxford Frontier Capital и председател на KASB Securities, борсов посредник в Карачи.

Ръководителят на централната банка на страната Реза Бакир каза, че през април властта е започнала да проучва друг цифров актив, дигитална валута на централната банка, и потенциала му за привеждането на транзакции в регулаторна рамка.

"Надяваме се да успеем да направим някакво съобщение за това през следващите месеци", каза той пред CNN. 

Дори образователният сектор е запленен от криптовалутите.

2 Bitcoin

През февруари един от водещите университети в страната, University of Management Sciences в Лахор, получи безвъзмездна финансова помощ на стойност 4,1 милиона долара за изучаване на технологията от Stacks, блокчейн мрежа, която свързва биткойн с приложения и умни договори.

Легализация и инвестиции

Тези ходове не могат да дойдат достатъчно скоро за защитниците на криптовалутата.

Понякога институциите се отнасят подозрително към участващите в търговията с криптовалута, притесняващи се от възможни асоциации с пране на пари.

Ахмед каза, че е арестуван от Федералната агенция за разследване (FIA) и е обвиняван за пране на пари и електронни измами два пъти, въпреки че обвиненията не са издържали в съда. FIA е атакувала ферма за копаене на криптовалута, която той е създал в Шангла, в северната провинция на Пакистан Хайбер-Пахтунхва, която работи със собствена водноелектрическа енергия. 

По-рано тази година провинциалното правителство на Хайбер-Пахтунхва създаде комисия, която проучва как може да се възползва от подобни начинания. През март групата обяви, че търси създаването на нови ферми за добив, използвайки съоръжението на Ахмед и други подобни като шаблон.

Комитетът беше разпуснат през юни, като правителството на провинцията заяви, че федералните власти трябва да се справят с всякакви нови политики за криптовалутите.

Въпреки предизвикателствата, крипто бумът на Пакистан не показва признаци на спиране.

Базираните в Пакистан групи в социалните медии, обясняващи как да търгувате и копаете криптовалута, изобилстват, някои с десетки хиляди последователи във Facebook. В YouTube видеоклипове с криптовалута на урду са гледани стотици хиляди пъти.

Онлайн борсите за криптовалути, базирани основно извън Пакистан, като Localbitcoins.com, имат изброени стотици пакистански търговци, някои с хиляди транзакции.

Bitcoin mine

Приложения като Binance и Binomo, които проследяват и търгуват с криптовалута, имат повече изтегляния от приложенията на някои от най-големите банки в страната, според компанията за уеб аналитика SimilarWeb. 

Копаенете на биткойн е "изключително мобилно"

Нови данни, публикувани тази седмица, показват, че добивът на биткойни в Китай вече е бил в рязък спад преди последните атаки от страна на правителството.

Изследването на Кеймбриджкия център за алтернативни финанси (CCAF) установи, че делът на Китай в добива е спаднал от 75,5% през септември 2019 г. на 46% през април 2021 г.

То също така показва, че Казахстан сега е третата по значимост държава за добив на биткойни.

През юни китайските власти предприеха решителни действия срещу биткойн. Властите казаха на банките и платформите за плащания да спрат да поддържат транзакции с цифрова валута, което доведе до падане на цените.

Данните от CCAF обхващат период преди репресиите, но показват, че делът на Китай в световния добив вече е бил намалял значително преди действието на китайските власти.

Electricity use

Изследователите от Кеймбридж отбелязват, че репресиите, веднъж влезли в сила, на практика са направили така, че цялата индустрия на Китай "изчезна за една нощ, което предполага, че миньорите и тяхното оборудване са в движение".

Експертите казват, че миньорите са "изключително мобилни".

„Миньорите използват транспортни контейнери, за да движат оборудването си“, казва Дейвид Джерард, автор на Attack Of The 50 Foot Blockchain, пред Би Би Си, "така че всъщност те са мобилни компютърни центрове за данни и сега се опитват да ги изпратят извън Китай“.

Не е ясно къде ще отидат, но дори преди репресиите географията на копаенето се променя.

Казахстан - страна, богата на изкопаеми горива - отбеляза почти шесткратно увеличение на добива - увеличавайки дела си от 1,4% през септември 2019 г. до 8,2% през април 2021 г.

Според американското министерство на търговията 87% от електроенергията в Казахстан "се генерира от изкопаеми горива", като въглищата представляват над 70% от производството.

Понастоящем страната е третият по големина копач на биткойни след САЩ, чиито дял също нараства значително - до 16,8%. Русия и Иран се класират съответно на четвърта и пета позиция. 

Данните разкриват и тясните връзки между източници на евтина електроенергия и добив на биткойни.

Изследователите наблюдават сезонно местене на добива между китайски провинции в отговор на наличието на водноелектрическа енергия.

Копаенето се премести от северната провинция Синцзян, изгаряща въглища, през сухия сезон до южната провинция Сичуан, изобилна на хидроенергия, през дъждовния сезон.

Изследователите отбелязват, че "тази сезонна миграция е повлияла съществено на енергийния профил на добива на биткойни в Китай".