Насим Талеб: Биткойн е пълна нула, а блокчейн технологията е безполезна

В нова статия авторът на „Черният лебед“ Насим Талеб изложи четири ключови аргумента срещу криптовалутата

16:33 | 24 юни 2021
Обновен: 17:18 | 24 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Насим Талеб: Биткойн е пълна нула, а блокчейн технологията е безполезна

Авторът на „Черният лебед" Насим Талеб засили критиките си срещу биткойн, казвайки, че криптовалутата струва „точно нула” и че няма доказателства, че блокчейн е полезна технология.

В статия озаглавена „Биткойн, валути и балони“, Талеб изложи четири ключови аргумента срещу криптовалутата,

Според него въпреки голямата си популярност биткойн не успява да задоволи понятието „валута без правителство“. Всъщност, казва той, биткойн изобщо не се оказа валута.

„Пълният провал на биткойн да се превърне във валута е прикрит от инфлацията на стойността на валутата, генерирайки хартиени печалби в други валути за достатъчно голям брой хора, което накара достатъчно много хора да навлязат на пазара, преди да се разбере дали той е устойчив", каза той.
 

Втората критика на Талеб е, че биткойнът не може да бъде нито краткосрочно, нито дългосрочно хранилище на стойност.

„Златото и други благородни метали до голяма степен не изискват поддръжка, не се разграждат в исторически хоризонт и не се нуждаят от поддръжка, за да опреснят физическите си свойства с течение на времето", каза той. „Криптовалутите изискват траен интерес към тях."

Така според Талеб биткойн не може да е надежден инфлационен хедж, противно на възгледите на някои анализатори, и не е сигурно убежище за инвестиции - независимо дали е предназначен за защита срещу правителствена намеса или други катастрофи.

Биткойн дори не се доближава до тази идея, смята Талеб, позовавайки се на паниката на пазара през март 2020 г., когато биткойнът потъна по-ниско от фондовия пазар, както и на последните плащания за откуп след кибератаката срещу Colonial Pipeline, която властите успяха да проследят.

"Правителствените структури и компютърните мощности ще останат с по-голямо влияние от тези на разпределените оператори, които си нямат доверие и могат да станат жертва на обикновени измами", добави той.
 

Талеб е ярък критик на биткойн, но статията му също атакува и основната технология, на която разчита биткойн. Според него има липса на полезност на блокчейн технологията.

„Няма доказателства, че получаваме страхотна технология. Въпреки всички фанфари, все още не правим почти нищо с блокчейна."

През април Талеб заяви пред CNBC, че биткойн е отворена пирамидална схема и провалена валута.

Талеб промени мнението си за криптовалутите през последните години. През 2017 г. Талеб написа предговора към „The Bitcoin Standard“ на икономиста Сайфедан Амус.

Там Талеб описа биткойн като „отлична идея", тъй като „отговаря на нуждите на сложната система ... тъй като няма собственик, нито орган, който може да реши съдбата й".