Преговорите за ядрената сделка продължиха след избора на хардлайнера Раиси в Иран

ЕС и Иран изразиха оптимизъм за разговорите

21:32 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран и световните сили все още могат да сключат сделка за съживяване на ядреното си споразумение от 2015 г. след победата на изборите в Иран на хардлайнера Ебрахим Раиси, но времето изтича, заяви в неделя ръководителят на външната политика на Европейския съюз.

Хосеп Борел заяви, че споразумението е "много близко" и може да направи Близкия изток по-безопасен и да донесе облекчение на милиони иранци, засегнати от петролни и финансови санкции, които САЩ възстановиха, когато напуснаха сделката преди три години, предаде "Ройтерс".

"Времето на тези преговори изтича", каза Борел пред група журналисти в Бейрут.

"Инвестирахме много политически капитал ... така че се надявам, че резултатът от изборите няма да бъде последното препятствие, което ще съсипе процеса на преговори," каза той. "Доколкото знам ... това няма да е така."

Президентските избори в петък в Иран донесоха победа на Ебрахим Раиси, който ще поеме поста от прагматика Хасан Роухани през август. Но последната дума за политиката е на върховния лидер аятолах Али Хаменей, което предполага приемственост в перспективите на Иран.

Иран и шестте световни сили прекратиха преговорите си във Виена в неделя за консултации в техните столици, каза пратеникът на ЕС за преговорите. Ръководителят на иранската делегация, отбелязвайки по-рано, че преговорите ще бъдат прекратени, каза, че оставащите различия не могат да бъдат преодолени лесно.

"Сега сме по-близо от всякога до споразумение, но различията, които съществуват между нас и споразумението остават, и преодоляването им не е лесна работа," заяви главният преговарящ на Иран Абас Аракчи пред държавната телевизия от Виена, предаде Bloomberg.

Енрике Мора, пратеник за ЕС, повтори думите на иранския представител. "По-близо сме, отколкото преди една седмица. Но все още не сме там", каза той. Напредъкът по техническите въпроси ни даде по-голяма яснота, каза той, и "ни позволява също така да имаме ясна представа какви са политическите проблеми".

Междувременно американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че "все още предстоят доста преговори" по въпроси, включително санкции, добавяйки, че окончателното решение е на Иран.

ЕС е страна в преговорите между Иран и световните сили: САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия.

Борел, който се срещна в петък в Турция с иранския външен министър Джавад Зариф, заяви, че остава оптимист.

Зариф обяви, че обсъжданият текст по време на ядрените преговори става "по-чист и по-чист" или се надява да бъде сключена сделка преди новото правителство на Раиси да встъпи в длъжност.

"Трябва да напуснем офис до средата на август и мисля, че има голяма възможност да постигнем споразумение преди средата на август," каза той на дипломатически форум в южния турски курорт Анталия в събота.

„Не мисля, че (останалите въпроси) са непреодолими“.

Зариф определи Раиси като разумен човек и каза, че "външната политика на Иран, която според мен се основава на консенсус, ще продължи."

Раиси, подобно на Хаменей, подкрепя ядрените преговори като път за отмяна на американските санкции, които опустошават петролната икономика на Ислямската република и драматично влошават икономическите затруднения, предизвиквайки широко недоволство.

През 2018 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от сделката, която имаше за цел да ограничи ядрените дейности на Иран в замяна на отмяна на много международни санкции срещу Техеран. Президентът Джо Байдън се опита да се върне към споразумението.

Израел: Не преговаряйте с "бруталното" ново правителство

Един по постоянните опоненти на Ислямската република, Израел, осъди избора на Раиси. Новият министър-председател Нафтали Бенет заяви, че това ще бъде "режим на брутални обесници", с който световните сили не трябва да водят преговори за ново ядрено споразумение.

"Неговото избиране е, бих казал, последният шанс за световните сили да се събудят, преди да се върнат към ядреното споразумение, и да разберат с кого правят бизнес", каза Бенет в изявление.

Раиси никога не е отговарял публично на обвинения за ролята си в онова, което САЩ и правозащитните групи наричат ​​извънсъдебни екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г. Той е под санкции на САЩ заради това минало.

Бенет, националистическият лидер на наскоро формираната междупартийна коалиция в Израел, е на подобно мнение като консервативния си предшественик Бенямин Нетаняху за ядрената сделка, който я определи като твърде слаба.

Иран винаги е отричал да търси ядрено оръжие.