Баща и син американци признаха, че са помогнали на Карлос Гон да избяга от Япония

За тази услуга двамата са получили 1,3 милиона долара

15:13 | 14 юни 2021
Обновен: 15:18 | 14 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият ветеран от специалните сили на САЩ Майкъл Тейлър (60 г.) и синът му Питър (28 г.) бяха екстрадирани от САЩ заради твърденията, че са помогнали на Карлос Гон да избяха от Япония, пише BBC.

В Токио двамата заявиха, че не оспорват изложените факти. Според законодателството там, това означава, че ги заплашват до три години затвор.

Майкъл Тейлър и синът му отговориха с "не" на въпрос на съдията дали има нещо нередно в обвиненията, подадени от прокуратурата в Токио в понеделник.

Прокурорите ги обвиниха, че са организирали бягството на Гон в Ливан от летище Кансай в Западна Япония, през декември 2019 г., като за това те са получили 1,3 милиона долара.

По време на бягството Гон бе изправен на съдебен процес по обвинения за финансови злоупотреби и укриване на доходи. Според японските разследващи той не е декларирал по установения ред възнаграждения за 9,3 млрд. йени (83 млн. долара), получени като председател на съвета на директорите на Nissan в периода 2010-2018 г.

Гон продължава да отхвърля обвиненията.

Американските прокурори нарекоха бягството му "едно от най-наглите и добре организирани актове за бягство в новата история".

Г-н Тейлър и синът му са водили едномесечна битка за избягване на екстрадиция по случая, преди американският върховен съд да ги предаде на японските власти през март.

Прокурорите от Токио отказаха да коментират обвиненията преди процеса. Около 99% от хората, обвинени в престъпление в Япония, биват признати за виновни.

Под съд е и изпълнителният директор на турската самолетна компания MNG, заедно с двама пилоти, заради ролята им в бягството.