Партитата на Карлос Гон във Версайския дворец също са обект на разследване

Днес френски следователи започнаха да разпитват бившия председател на Renault, Nissan и Mitsubishi в Бейрут

20:00 | 31 май 2021
Обновен: 20:07 | 31 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След драматичното бягство на Карлос Гон в Ливан преди година и половина, за да избегне съдебния процес в Япония, проблемите му с закона се прехвърлиха във Франция, където бившият изпълнителен директор е обвинен в източване на средства от Renault SA за купуване на яхта и плащането на събития като собствения му рожден ден и този на съпругата му, пише Bloomberg.

В понеделник сутринта делегация от френски следователи започна да разпитва бившия председател на Renault, Nissan и Mitsubishi в Бейрут. 

Ето какво знаем за разпита:

Къде е разпитът?

Разпитът на Гон се провежда в голямата зала на Касационния наказателен съд на четвъртия етаж в Двореца на правосъдието в Бейрут. Мястото трябва да е достатъчно голямо, за да побере големия брой адвокати и следователи, които присъстват на изслушването, включително ливанският прокурор Имад Кабалан. По план френските следователи трябва да останат в Ливан една седмица.

Защо Гон не пътува до Франция?

Франция обикновено не екстрадира своите граждани, но пътуването до страната няма да бъде много безопастно. Кошмарен сценарий за него би бил пренасочване на самолета в средата на полета към страна, която може да е готова да го екстрадира в Япония.

Макар и рядко, не е необичайно френските разследващи магистрати да пътуват в чужбина, за да разпитват заподозрени. Това не е и първият такъв случай за Серж Турне, който ръководи операцията по разследването на Гон. Преди две години Турне отива в Джибути, Африка, за да разпита и да повдигне обвинение на бивш банкер, попаднал в разследване за предполагаемото финансиране, свързано с победната президентска кампания на Никола Саркози през 2007 г.

В какво точно е обвинен Гон?

Френските власти разследват връзките на бившия изпълнителен директор с дистрибутор на автомобили в Оман, някои разходи за събития и пътувания, както и плащания, направени от холандско дъщерно дружество на Renault и Nissan.

Много от подозренията, свързани с Гон, идват от информация, предоставена от Renault на прокурорите, включително фактури на стойност милиони евро, платени на дилъра на автомобили Suhail Bahwan Automobiles. Част от парите може да са били използвани за купуване на яхтата на семейството и за финансиране на новата компания на сина му Антъни. Гон отрече тези обвинения.

Партитата във Версайския дворец също са на дневен ред. Около тях възникват множество въпроси. Визира се събитието за 60-ия рожден ден на Гон и честването на 50-ия рожден ден на съпругата му.

Гон призна в телевизионно интервю миналата година, че може да е допуснал „грешка“, като е приел предложението на двореца да използва безплатно зала, за да отпразнува рождения ден на съпругата си.

Последният набор от обвинения касае консултантски плащания, направени на френския политик и адвокат Рачида Дати и експерта по сигурност Ален Бауер. Но и Дати, и Бауер вече са били разпитани от следователи във Франция и нито един от тях не е обвинен.

В изявление, публикувано в понеделник сутринта, адвокатите на Гон се оплакали от „процедурни нередности“ във френското разследване, които според тях се дължат на факта, че голяма част от доказателствата произлизат от японското разследване.

Какво ще се случи в края на разпита?

Ако отговорите на Гон не разсеят подозренията на разследващите, бившият изпълнителен директор вероятно ще бъде обвинен в процес, известен като „mise en examen“, задействан, когато има сериозни или последователни улики, показващи вероятно участие.

Нещата могат да станат по-сложни за Гон, ако магистратите решат да издадат заповед за арест. Това може да направи по-сложно повлияването върху разследването, тъй като вероятно той няма да има достъп до документи по делото.

Какво се случва ако обвиненията останат?

Независимо дали срещу Гон ще бъде повдигнато обвинение, разследването ще продължи. Сложните френски разследвания обикновено отнемат години, за да се стигне до някакъв край.