Швейцарските избиратели отхвърлиха ключови мерки срещу изменението на климата

Резултатът от референдума подкопава цялата стратегия на Швейцария за спазване на Парижкото споразумение

08:08 | 14 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Политиката на Швейцария за борба с изменението на климата е поставена под съмнение, след като гласоподавателите отхвърлиха ключови мерки на референдум в неделя - планове за въвеждане на такси върху автомобилното горивото и данък върху самолетните билети, предаде Би Би Си.

Мерките бяха предназначени да помогнат на Швейцария да постигне целите по Парижкото споразумение за изменението на климата.

Много избиратели изглежда се притесняват от въздействието върху икономиката, докато страната се опитва да се възстанови от Covid-19.

Противниците на предложенията посочиха също, че Швейцария е отговорна само за 0.1% от глобалните емисии и изразиха съмнения, че подобни политики ще помогнат на околната среда.

Крайните резултати от гласуването, съгласно системата на пряка демокрация в Швейцария, бяха 51% против, 49% за.

Швейцарското правителство иска да намали емисиите до половината на нивото от 1990 г. до 2030 г.

Още две национални гласувания по екологични проблеми бяха победени, въпреки че резултатите се очакваха.

Отхвърлянето на мерките за ограничаване на емисиите е огромен шок, коментира кореспондентът на Би Би Си в страната Имоген Фолкс. Швейцарското правителство изготви внимателно този закон. Планът бе да се намалят парниковите газове, като се използва комбинация от повече възобновяеми източници и данъци върху изкопаемите горива.

Резултатът от референдума подкопава цялата стратегия на Швейцария за спазване на Парижкото споразумение и са опустошителен удар за природозащитниците.

Някои анализатори предполагат, че швейцарците - които традиционно се гордеят със своите зелени политики - са изнервени от поемането на каквито и да е икономически рискове, докато страната се възстановява от пандемията.

Предложението за забрана на изкуствените пестициди, и друго за подобряване на питейната вода, като се дават субсидии само на фермери, които избягват химикалите, също бяха отхвърлени, но с по-голямо мнозинство от 61%.

Гласуване се проведе и по други инициативи: законодателство за борба с тероризма и спешно финансиране по Covid-19.

Одобрени бяха плановете за предоставяне на полицията на по-големи правомощия за борба с тероризма и удължаване на финансирането за бизнеса, засегнат от Covid.

Швейцарската система за пряка демокрация означава, че всички основни решения в алпийската държава се вземат чрез национален вот.

Активистите просто трябва да съберат 100 000 подписа, за да осигурят общонационално гласуване.