САЩ предоставят на Тунис 500 млн. долара помощ

Тунис започна преговори с МВФ за търсене на пакет от финансова подкрепа

13:03 | 17 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати ще предоставят на Тунис 500 млн. долара помощ за финансиране на инфраструктура и други проекти. Това става ясно от тунизийския финансов министър Али Кули, съобщават от БГНЕС.

„Посещението ни във Вашингтон беше важно и ползотворно за отношенията с Международния валутен фонд, Световната банка и американските служители“, каза Кули, който беше във Вашингтон за преговори по нова програма за заем от Международния валутен фонд.

Тунис, който отчете нарастване на дълговата си тежест и икономиката му се сви с 8,8% миналата година, започна преговори с МВФ за търсене на пакет от финансова помощ.

Millennium Challenge Corporation (MCC), американска правителствена агенция за чужда помощ, ще финансира проекти в сектора на транспорта и водите и ще подпомага жените в селските райони.

През януари Кули каза в интервю, че Тунис търси гаранция за заем в САЩ на стойност 1 млрд. долара за емитиране на облигации.

Тунис, който прие демокрацията след своята революция през 2011 г., претърпя години на икономическа стагнация, влошаване на обществените услуги и на жизнения стандарт дори преди пандемията, причинявайки широк гняв и разочарование.

През януари се проведоха протести в цялата страна.