Тунизийският робокоп - голямата надежда на Тунис за промяна

Безработицата в страната е рекордно висока, а туризмът губи сила заради редица нападения на военизирани групи

07:53 | 17 октомври 2019
Снимка: Shawn Baldwin/Bloomberg
Снимка: Shawn Baldwin/Bloomberg

Професор по право с прозвището „Робокоп“ беше избран за президент на Тунис. Ето защо в Тунис излиза на преден план въпросът дали политически аутсайдер може да изгради мостове на консолидация и съгласие, чиято липса възпрепятства икономическия възход на родината на Арабската пролет, пише в свой анализ Bloomberg.

Каис Сайед, недобре познат експерт по право, победи медийния магнат Набил Кароуи на президентските избори в неделя, като получи гласовете на 72.7% от избирателите, обяви Националната избирателна комисия в Тунис.

Сайед, който получава силна подкрепа от разочарованото младо поколение в африканската страна, обещава да бъде „президент на всички тунизийци“. Според него са необходими конституционни промени, за да се завърши революцията от 2011 г.

Но вълната, която издигна Сайед за президент, може да има и скрито течение. Надеждите на обществото в Тунис са били смазвани и преди от предходните правителства, които се провалиха в реализирането на необходимите икономически промени в борбата с младежката безработица. Сайед ще работи с нов парламент, който ще се фокусира върху сглобяването на управляваща коалиция, а не върху икономическата политика.

„Проследих всичките му речи, но така и не разбрах какви са основните му идеи“, коментира Сами Фриха, който работи във финансова компания.

Тунис не успява да намали инфлацията, докато серия от нападения на военни групи удрят туристическия сектор. Освен това напрежението между правителството и синдикатите затруднява изпълнението на мерките на Международния валутен фонд (МВФ) за намаляване на разходите.

Дебатът по време на президентската кампания между Сайед и Кароуи, който беше в затвора по обвинения за корупция, хвърли светлина върху широкото обществено недоволство в страната. Сайед спечели прозвището си заради своето прецизно и неемоционално говорене. Той говори за демокрация и завършване на започнатото по време на революцията през 2011 г.

Но Сайед няма „ясна програма“, твърди политическият анализатор Мондхер Табет. Вътрешната политика на Тунис зависи предимно от парламента. Сайед скоро ще представи вижданията си за външната политика, включително и за ролята на Европейския съюз и САЩ в региона. 

„Досега той не е представял нищо повече от популистки обещания и неосъществими идеи за справяне с младежката безработица“, коментира Табет.

На балотажа Сайед получи подкрепата на ислямистката партия Еннахда, която си осигури мнозинство в парламента. Това повдига подозрения сред експертите по секуларизъм. Възможно е политическото напрежение да се задълбочи. Еннахда изпитва трудности във формирането на управляваща коалиция след отказаната подкрепа от близката до Кароуи партия. При крехко мнозинство прокарването на нови закони ще бъде изключително трудно.

„Поради това икономическата и външната политика ще бъде голямо предизвикателство за новия президент“ обяснява Табет.