Глобалното отстъпление от технологичните акции се задълбочава

Това се случи след като китайският индекс се срина с 30% спрямо достигнатия връх през 2021 г.

15:59 | 11 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът в технологичните акции в световен мащаб се задълбочи във вторник, като тревогата на инвеститорите беше свързана с инфлацията, която добави нови признаци на регулаторен контрол в Китай, съобщава Bloomberg.

Загубите в Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics доведоха до най-големия  спад от 26 февруари насам на показателят на MSCI за азиатските технологични акции. Това се случи, докато фючърсите на Nasdaq 100 се сринаха в Азия, след като основните индекси се понижиха с 2,6% в понеделник.

Техническият индекс Hang Seng спадна с 4,5%, удължавайки падането си от върха с 30%.  Meituan предизвика също спад, след като бизнес практиките на китайския гигант за електронна търговия, бяха критикувани от влиятелна група за защита на потребителите, само дни след като изпълнителният директор на компанията сподели и след това изтри публикацията си в социалните мрежи, в която се тълкуваше за прикрита критика към Пекин.

Глобалното отстъпление

Световните технологични акции се възползваха от по-ниските лихвени проценти и се превърнаха в предпочитани за инвеститорите миналата година, когато пандемията стимулира търсенето на онлайн услугите. Сега се засилва опасението, че инфлацията ще подтикне централните банки да затегнат паричната политика.

Тъй като Nasdaq 100 все още търгува в рамките на 5% от рекордното си ниво през миналия месец, някои участници на пазара виждат добро бъдеще за печалби.

Инвеститорите „продължават да фокусират вниманието си върху инфлацията, с нарастващи цени на суровините и недостиг на чипове“, каза Йеп Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia. „Притесненията за по-висока инфлация могат да тежат върху запасите от растежа, като се има предвид, че голяма част от стойността им може да дойде от бъдещи печалби“, сподели още той.

По-широк пазар

Технологичната криза във вторник натежа на по-широкия пазар на акции, като индексът MSCI Asia Pacific спадна с около 2% и се насочи към най-ниското си затваряне от 31 март.

Най-широката мярка на MSCI за световните акции падна за втори ден. Това е след постигането на поредния рекорд от миналата седмица, след като изненадващо слабите данни за работните места в САЩ облекчиха някои страхове от инфлация и намаляване на стимулите.

„Тенденцията на инвеститорите е да гледат само на добрата страна на нещата“, казва Шого Маекава, стратег от JPMorgan Asset Management в Токио. „Хората бяха склонни да купуват технологични акции, дори след слабите данни за работните места в САЩ, според които всеки изход в паричната политика е далеч. Но сега дълбоко вкоренената загриженост за инфлацията води до спад в технологичните запаси“, каза още Маекава.

Акциите на Meituan поевтиняха с цели 8,6% след като се сриваха в рамките на два дни до 15%, след като Съветът на потребителите в Шанхай публикува критики късно в понеделник по въпроси, които накърняват потребителските права.