Ето кои ще са четирите водещи теми до края на 2021 г.

Основната тема ще продължава да бъде надпреварата за ваксиниране на света срещу Covid

09:00 | 9 май 2021
Обновен: 09:04 | 9 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обикновено събитията, които трябва да следим през идната година, стават ясни в началото на януари или дори в края на декември, но 2021 г. е специална. Беше очевидно, че първите няколко месеца на годината ще са доминирани от Covid, резултатът от президентските избори в САЩ и първите 100 дни на Джо Байдън на поста. На фона на отшумяването на тези теми май изглежда като добър месец, в който да се преразгледат ключовите събития за 2021 г., пише Тайлър Коуен в коментар за Bloomberg. 

Ето четири от тях:

Русия и Беларус

Възможният китайски ход срещу Тайван привлече много внимание, но руският съюз с Беларус може да се окаже по-голяма заплаха. Беларус може дори да се съгласи с подобно предложение, така че за НАТО или за САЩ ще бъде трудно да го осъдят като принудителна инвазия. И все пак подобна руска експанзия може да наруши политическата стабилност в Европа.

Ако Русия и Беларус се превърнат в единна политическа единица, ще има само тънка ивица земя, наречена Сувалкска пропаст, която да свързва Балтика с Европейския съюз. Същото това парче територия ще застане на пътя на нова, по-голяма Русия, свързваща се с отсечения сега руски регион Калининград. Въпросът е дали в дългосрочен план европейските страни биха могли да запазят своята независимост.

Covid в Северна Корея

Втората голяма тема е по отношение на Covid в Северна Корея. Скорошният опит на Индия показа, че ситуацията много бързо може да се усложни. Северна Корея твърди, че няма установен случай на заразен с коронавирус, но е трудно да се вярва на това. Рано или късно по-заразните щамове ще се разпространят там и е малко вероятно Ким Чен Ун да позволи голяма чуждестранна намеса.

Иновациите в САЩ

Във Вашингтон има движение с частична двупартийна подкрепа за промяна на начина, по който науката се финансира. Американския сенатор Чък Шумър подкрепя създаването на нов фонд за наука и технологии за 100 милиарда долара, чрез който да се стимулират иновациите и да се помогне на САЩ да се конкурират с Китай.

Администрацията на Байдън подкрепя и нов фонд от 6,5 милиарда щатски долара, посветен на иновациите в биомедицинските изследвания.

Ако тези инициативи напреднат, 2021 г. може да се запомни като годината, в която Америка се посвети на науката. 

Ваксините

Последната тема също е свързана с науката - има шансове някои от ваксините да помогнат срещу маларията.

Скорошно проучване установи 77% ефикасност за нова ваксина срещу малария, което е по-добър резултат спрямо този от предишните усилия. Възможно е и създаването на иРНК ваксини срещу болестта. Според оценки броят на смъртните случаи от малария през 2019 г. е 409 хиляди в световен мащаб, предимно при деца на възраст под пет години, като прогнозите са за 229 милиона случая.

Ваксините все още са далеч, но това може да е годината, когато човечеството започва да побеждава най-големия бич за общественото здраве в цялата история.

Един общ елемент на всички тези казуси е, че те не са основно икономически. Основната тема ще продължава да бъде надпреварата за ваксиниране на света срещу Covid - а това усилие ще стимулира и ще доведе до големи промени както в науката, така и в геополитическия ред.