Износът и вносът на Китай растат на фона на силно търсене и поскъпващи суровини

Глобалният апетит за китайски стоки остава силен през април

09:10 | 7 май 2021
Обновен: 09:34 | 7 май 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на Китай се увеличава повече от очакваното през април, тъй като стимулите по целия свят подхранват търсенето, докато вносът се покачва на фона на поскъпващите борсово търгувани стоки, съобщава Bloomberg.

В доларово изражение износът на Китай нараства с 32.3% през април спрямо година по-рано, докато вносът се повишава с 43.1%, съобщиха от митническата администрация в петък. Така търговският излишък достига 42.85 млрд. долара за месеца. Икономистите прогнозираха, че износът ще се увеличи с 24,1%, а вносът - с 44%.

Глобалният апетит за китайски стоки остава силен през април благодарение на стимулите, въведени от развитите икономики и статута на Китай като най-голям износител в света.

САЩ са най-големият пазар за износ през миналия месец, представлявайки 15.9% от китайските стоки, продадени в чужбина. Държавите от Югоизточна Азия са закупили 15.6% от износа, докато Европейският съюз е купил 15.1%.

Повишаващите се цени на суровините и силното възстановяване на Китай спомогнаха за стимулиране на вноса, който нарасна с най-бързите темпове от януари 2011 г. Ниската база отпреди година също помага за доброто представяне на ключовите показатели за китайската икономика.

Китайският внос

Китайският внос и износ със силен ръст през април. Графика: Bloomberg