ЕМА започва изследване на китайската ваксина Sinovac

Това може да доведе до одобрението й за европейския пазар

17:32 | 4 май 2021
Обновен: 17:36 | 4 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е започнала "непрекъснат преглед" на китайската ваксина срещу коронавирус Sinovac, процес, който може да доведе до евентуално одобрение за европейския пазар, съобщава БГНЕС.

Произведена от базираното в Пекин звено Life Sciences на Sinovac, ваксината съдържа инактивиран коронавирус, който не може да причини заболяване, но помага на човек да развие антитела срещу вируса.

"Решението на комисията по лекарства за хора на ЕМА се основава на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и клинични проучвания ", се казва още в изявлението.

"Тези проучвания предполагат, че ваксината предизвиква производството на антитела, насочени към SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, и може да помогне за защита срещу болестта".

Сега EMA ще продължи с изследванията, докато няма достатъчно информация за компанията, за да подаде официално заявление за пускането ѝ на пазара.

"Въпреки че EMA не може да предвиди общите срокове, трябва да отнеме по-малко време от нормалното, за да оцени евентуално заявление поради работата, извършена по време на текущия преглед".

Ваксината на Sinovac беше одобрена от китайския регулаторен орган за лекарства през февруари.