Марио Драги: От успеха на плана за възстановяване зависи съдбата на Италия

Програмата „от историческо значение“ ще доведе до 3,2% увеличение на заетостта до 2026 г., изтъква италианският премиер

19:55 | 26 април 2021
Обновен: 19:58 | 26 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският премиер Марио Драги представи в понеделник пред парламента план за икономическо възстановяване, като заяви пред депутатите в Рим, че този план държи ключовете за бъдещото благосъстояние на Италия, която залага съдбата си на неговия успех, пише Investor.bg

Бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че правителството ще инвестира 248 млрд. евро в план, подкрепен предимно от заеми и безвъзмездни средства, отпуснати от Европейския съюз (ЕС).

Програмата „от историческо значение“ ще доведе до 3,2% увеличение на заетостта до 2026 г., изтъкна Драги.

„В програмите, които представям днес, е заложена преди всичко съдбата на страната“, посочи премиерът.

Стабилността на правителството също е заложена в плана, тъй като Драги се опитва да осъществи най-амбициозния „ремонт“ на страната от края на Втората световна война. И тъй като Италия ще бъде най-големият бенефициент на пакета за възстановяване на ЕС, успехът на кабинета на премиера по отношение на средствата и реформите ще бъде барометър за усилията на самия блок.

Около 40% от финансирането ще бъде разпределено за зелени проекта, а 25% - за цифрови инициативи, като приоритетите включват инфраструктура и високоскоростни влакове. В съответствие с изискванията на ЕС, планът включва и график за необходимите реформи за намаляване на бюрокрацията и ускоряване на прословутата мудна правна система на страната.

Цялата статия може да прочете на Investor.bg.