ЕС прие закон за намаляването на въглеродните емисии с 50% до 2030 г.

Новият закон става факт преди виртуалната среща на върха на световните лидери по-късно тази седмица

17:30 | 21 април 2021
Обновен: 18:27 | 21 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз прие нови амбициозни цели за ограничаване на климатичните промени, като обеща да ги направи и правно обвързващи. Съгласно нов закон, съгласуван между държавите членки и Европейския парламент, блокът ще намали въглеродните емисии с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., съобщава BBC.

Европейският парламент настояваше за по-високата цел за намаляване на вредните емисии с 60%.

„Нашият политически ангажимент да станем първият въглеродно неутрален континент до 2050 г. изглежда вече постижим“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Новият закон става факт преди виртуалната среща на върха на световните лидери по-късно тази седмица, където се очаква САЩ да обявят своите собствени климатични цели за 2030 г.

Американският президент Джо Байдън, който ще води срещата, върна САЩ към Парижкото споразумение за климата още през първия си ден на управление, като преди това пое ангажимент за достигането на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Междувременно Великобритания обяви радикални планове за намаляване на въглеродните си емисии със 78% до 2035 г. по-рано тази седмица, въпреки че природозащитниците предупреждават, че правителството не е успяло да постигне предишните си цели, определени от Независимия комитет за изменение на климата.

Законът на ЕС за климата беше договорен в ранните часове в сряда след месеци на преговори. Ще бъде създаден и 15-членен независим съвет, който да съветва блока относно мерките и целите в областта на климата. През юни Комисията на ЕС ще обяви пакет от закони относно климата в подкрепа на плановете.

Целта за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. първоначално беше обявена от лидерите на ЕС през декември, но имаше натиск от страна на Европейския парламент и екологичните групи законът да стигне още по-далеч. Предишните цели на ЕС бяха изисквали намаляване на въглеродните емисии с 40%.