Австралия отмени сделката между "Един пояс, един път" и щата Виктория

Австралийското федерално правителство отмени както меморандума за разбирателство, така и рамковото споразумение

15:38 | 21 април 2021
Обновен: 15:38 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Марис Пейн, външен министър на Австралия. Снимка: Bloomberg
Марис Пейн, външен министър на Австралия. Снимка: Bloomberg

Австралия отмени споразуменията между китайската инициатива "Един пояс, един път" и правителството на щата Виктория в ход, който може допълнително да ерозира отношенията между двете нации, предава Bloomberg.

Австралийското федерално правителство отмени както меморандума за разбирателство, така и рамковото споразумение, подписано между Виктория и Китайската комисия за национално развитие и реформи, заяви външният министър на Австралия Марис Пейн в днешно съобщение по имейл. Други две сделки между Виктория и правителствата на Иран и Сирия също бяха прекратени.

„Считам, че тези четири договорености са в противоречие с външната политика на Австралия или са неблагоприятни за външните ни отношения“, уточни Пейн.

Рестриктивните действия са първите съгласно законите, приети от австралийския парламент през декември, които предоставят на външния министър правомощията да спре нови и подписани в миналото споразумения между чуждестранни правителства и осемте щата и обособени територии на Австралия.

Ходът на Пейн може допълнително да влоши връзките между Австралия и нейния най-голям търговски партньор, които деградират в продължение на една година, след като австралийското правителство призова за независима проверка по отношение на произхода на коронавируса. Оттогава Пекин нанесе редица наказателни търговски мерки, включително налагане на мита върху австралийския ечемик и вино, като в допълнение блокира доставките на въглища.

Без перспектива за размразяване

Съобщението е публикувано в същия ден, когато китайски дипломат посочи, че няма да има незабавно размразяване на връзките между Пекин и Канбера.
„Не сме направили нищо умишлено, за да навредим на тези взаимоотношения и сме свидетели на твърде много инциденти през последните няколко години, в които интересът на Китай е бил накърнен“, каза Уан Синин, заместник-ръководител на мисията на китайското посолство, пред репортери в Канбера.

Договорите между "Един пояс, един път" и Виктория, вторият по население щат в страната, целят да увеличат участието на Китай в нови инфраструктурни проекти. Те бяха подписани в периода октомври 2018-2019 г.

Въпреки че китайското министерство на външните работи не е отговорило на искане за коментар на Bloomberg, през август говорителят му Жао Лидзян заяви на визита в Австралия, че сътрудничеството на страната му с Виктория по инциативата е донесло ползи и за двете страни.

„Австралия трябва да има обективна представа за подобно сътрудничество и инциативата "Един пояс, един път", а не да създава пречки в отношенията между Китай и Австралия“, каза Джао.

Изследователски партньорства

Законът позволява на правителството на министър-председателя Скот Морисън да блокира или ограничава чуждестранното участие в широк кръг от икономически сектори като инфраструктура, търговско сътрудничество, туризъм, културно сътрудничество, наука, здравеопазване и образование, включително университетски партньорства по научни изследвания.

Пейн заяви в сряда, че е била осведомена за повече от 1000 договорености между чужди правителства и австралийски щати, обособени територии, местни правителства и държавни университети, сключени от приемането на законите насам.

Законът позволява също на федералното правителство да преразглежда и отменя меморандумите за разбирателство между Пекин и правителствата на щата Западна Австралия, Южна Австралия и Тасмания в сектори, вариращи от инвестиции, научно сътрудничество и достъп до Антарктика.

„Ще продължа да преразглеждам чуждестранните договорености“, каза Пейн, добавяйки, че засега по-голямата част от тях ще остане незасегната.