84-процентен дял от портфолиото на Бъфет през 2021 г. е в три сектора

Легендарният инвеститор използва концентрирана стратегия за портфолиото си, вместо да диверсифицира

07:46 | 16 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Легендарният инвеститор и председател на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, чието нетно състояние е около 100 милиарда долара, използва концентрирана стратегия за портфолиото си, вместо да диверсифицира, пише Yahoo Finance.

Бъфет е разпределил 84,29-процентен дял от акциите си в три сектора и големите му десет притежания имат тежест от около 88% в портфолиото на Berkshire Hathaway Inc. Тези три сектора включват информационните технологии, финансовия и потребителските стоки.

Информационни технологии: 44,25%

Делът на Apple е 44,25% от портфолиото на Бъфет и е оценяван на около 117 милиарда долара.

Въпреки че Бъфет е инвеститор в стойност и стриктно следва критериите си при избора на акции, той насочи фокуса на портфолиото си сега към акциите на растеж благодарение на неговите съветници Тод Комбс и Тед Вешлер.

Силният бизнес модел на Apple изигра голяма роля в печеленето на доверието на Бъфет.

“Не мисля, че Apple е акция. Мисля за компанията като за нашия трети бизнес”, коментира Бъфет. “Това вероятно е най-добрият бизнес, който познавам в света. И ангажиментът ни към него е по-голям отколкото към всеки друг, с изключение на застрахователния и железопътния”, добавя той.

Стратегията на легендарния инвеститор за избор на акции сработи в случая с производителя на iPhone. Акциите на най-голямата технологична компания в света поскъпват с 380%, откакто Berkshire първоначално установи позиции в нея през 2016 г. Начинът, по който Apple изплаща дивиденти също работи в подкрепа на акционерите. Berkshire е прибрала над 770 милиона долара от дивиденти от Apple.

Snowflake има малък дял от портфолиото на Бъфет към края на четвъртото тримесечие на миналата година - около 0,66% според последните регулаторни данни.

Финансовият сектор: 27%

Финансовият сектор е сред най-любимите сфери за инвестиции на Бъфет. Въпреки че той продаде акциите си в Goldman Sachs, JP Morgan и няколко други финансови дружества по време на пандемичната година, той все още притежава големи дялове в няколко банкови и финансови институции.

Финансовият сектор има дял от 27% от портфолиото на Berkshire в края на 2020 г. - спад спрямо 43-процентния дял година по-рано.

Четири от десетте най-големи позиции на Berkshire са във финансовия сектор. Най-голям дял Бъфет държи в Bank of America, следвана от American Express, Moody’s Corporation и U.S. Bancorp.

Като цяло Berkshire държи акции в 14 дружества от финансовия сектор към края на 2020 г. Бъфет обича да инвестира в установени компании от сектора заради две основни причини: очакванията за поскъпване на акциите и дивидентите.

Потребителски стоки: 12,73%

Berkshire отдавна държи позиции в компании за потребителски стоки на фона на техния устойчив потенциал за растеж.

Дивидентите играят голяма роля за повишаване на общата възвръщаемост на акционерите. Бъфет очаква да получи 3,8 милиарда долара под формата на дивиденти през тази година от притежанията в портфолиото на компанията. Третото най-голямо притежание на Berkshire е в Coca-Cola, като компанията е изплащала дивиденти през всяка от последните 58 години.

Бъфет също така държи голям дял в Kraft Heinz от 2015 г. Въпреки скорошното рали акциите на компанията поевтиняват рязко през последните пет години, понижавайки първоначалната инвестиция на Berkshire от 13,8 милиарда долара до около 11,2 милиарда долара. Дивидентните плащания на Heinz все пак помагат да се преодолее влиянието от понижението в цените на книжата. Компанията предоставя дивидентна доходност от около 4%.