Matchbox минава към електромобили - пуска нова серия детски колички

Светът на играчките все повече се стреми към екопроизводство

13:51 | 15 април 2021
Преводач: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компания Matchbox пуска нова серия от детски колички, базирани на реални електромобили, а за изработването на голяма част от тях ще бъдат използвани рециклирани материали.

Първата количка ще бъде мини версия на Tesla Roadster и ще бъде последвана от няколко други от същата марка. В комплекта, заедно с играчката, е включена и умалена станция за зареждане. Tesla Roadster ще бъде първия отливан модел, изработен от 99% рециклирани материали и ще влезе в продажба през следващата година.

Целта на производителите е да се повиши информираността на децата отностно въздействието на автомобилната среда върху околната среда.

Останалите мини автомобили, които се пускат на пазара ще бъдат базирани на електрически и хибридни автомобили, произведени от Nissan, Toyota и BMW.

Количките са направени от рециклиран цинк и само 1% нерециклирана неръждаема стомана. Също, опаковките са без пластмаса – изработени са от хартия и дървесни влакна.

Matchbox е собственост на американския производител на играчки Mattel, който е създаден през 1953 г. и продава повече от 40 милиона лети автомобила всяка година.

Mattel, която отговаря и за популярната марка Hot Wheels, планира да използва 100% рециклирани, рециклируеми или с био основа пластмасови материали при производството на всички свои продукти и опаковки до 2030 г.

В света на играчките протечат промени, които касаят най-вече пластмасовите опаковки и внедряването на хартиените торбички.

Lego заяви, че тази година ще започне да заменя пластмасовите опаковки с хартиени торбички.

От компания обясниха, че решението е продиктувано от писма на деца към тях с молба да се премахнат пластмасовите торбички за еднократна употреба.

Lego е интересен пример, тъй като самите играчки, които произвеждат са направени от пластмаса. Това е нещо, с което компанията се бори от години и търси варианти за алтернативни материали.