Google спечели 10-годишната съдебна битка с авторските права на Oracle

Върховният съд на САЩ отмени предходното решение, което бе в полза на Oracle

18:08 | 5 април 2021
Обновен: 18:08 | 5 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Върховният съд на САЩ постанови, че Google не е нарушил авторското право, когато е използвал програмния код на Oracle в операционната система Android, спестявайки на компанията, която е част от Alphabet, милиарди долари, предава Bloomberg. 

Американските върховни съдии отсъдиха с 6-2 в полза на Google, отменяйки по този начин предишно съдебно решение, подкрепящо Oracle. Решението бележи развръзката на десетгодишен съдебен спор, който раздели Силициевата долина и обеща да прекрои правилата за софтуерната индустрия. Oracle търсеше обещетение за цели 9 милиарда долара.

Акциите на Alphabet увеличиха ръста в цените си след новината, като книжата поскъпват с 2,7% към 10:14 сутринта в Ню Йорк. Акциите на Oracle поскъпват с 1,7%.

Върховният съд заяви, че Google се е ангажирал с легитимна „честна употреба“, когато вградил ключови аспекти от програмния език Java на Oracle в операционната система Android.

Съдия Стивън Брейер посочи, че Google е използвал „само това, което е необходимо, за да позволи на потребителите да използват талантите си да работят в рамките на нова и трансформираща програма“.

Съдиите Кларънс Томас и Самюел Алито се противопоставиха на решението. Съдията Ейми Кони Барет не взе участие в делото, което беше разисквано, преди тя да се присъедини към съдебния състав.

Всяка страна по спора твърди, че позицията на другата би подкопала иновациите. Oracle заяви, че без силна защита на авторските права компаниите ще бъдат по-малко стимулирани да инвестират големи суми, необходими за създаване на новаторски продукти. Според контрааргумента на Google подходът на Oracle ще обезкуражи разработването на нов софтуер, който е базиран на стари продукти.

Oracle заяви, че чрез решението на Върховния съд „платформата на Google току-що стана по-голяма и пазарната мощ по-всеобхватна. Бариерите за навлизане в сектора станаха по-високи, а конкуретноспособността - по-ниска“.

„Те откраднаха Java и прекараха десетилетие в съда, както само един монополист може“, каза компанията, добавяйки, че „именно това поведение е причината регулаторните органи по света и в САЩ да разследват бизнес практиките на Google“.