M&A пазарът в криптосвета се насочва към рекордна 2021 г.

Стойността на сделките по сливания и придобивания се удвоява през 2020 г. на годишна база

08:58 | 29 март 2021
Обновен: 09:59 | 29 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността по отношение на сделките в сектора на криптовалутите се повиши през 2020 г. и вероятно ще продължи да нараства през тази година, става ясно от доклад, цитиран от Bloomberg.

Общата стойност на слуванията и придобиванията в криптосвета бележи над двоен ръст през миналата година до 1,1 милиарда долара спрямо 2019 г., като средната стойност на сделките се повишава до 52,7 милиона долара спрямо записаните по-рано 19,2 милиона долара, посочват от PwC. По-висок процент на активност е отчетен в Европа и Азия, а набирането на средства се увеличава с 33% като обща стойност спрямо предишната година.

Миналата година беше рекордна за M&A пазара в криптоиндустрията и за набирането на средства, но 2021 г. “вече е напът значително да я изпревари по всеки един отделен показател”, посочва Анри Арсланян, PwC. “Институционалните играчи, големите инвеститорите и богатите на криптовалути платформи ще движат активността”, смята той.

Последните данни подкрепят очакванията за разрастване на пазара на криптовалути. Деветкратният ръст в цената на биткойн през миналата година, засиленият интерес от големите инвеститори, признанието от известни личности насърчи класа активи. Мнозина обаче продължават да са скептични на фона на опасенията, че бумът в цените на токените отразява влиянието на огромните стимули и е балон, който може да се спука.

Активност на

Активност на M&A пазара в криптосвета. Графика: PwC

Заедно с по-високото ниво на консолидация, PwC очаква индустрията да стане по-институционализирана. Докладът се позовава на ръстовете на криптопазарите, където цената на биткойн скочи близо до рекордните 62 хиляди долара през този месец, както и оживлението, съпътстващо дигиталните валути на централните банки и стейбълкойните - децентрализирани токени.