Главният изпълнителен директор на Ant подаде оставка

Ерик Дзин, председател на Борда на директорите на Ant, ще заеме овакантения пост незабавно

17:15 | 12 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Ant Group Саймън Ху подаде оставка, според информация на запознато лице, цитирано от Bloomberg.

Ху се оттеглил от поста поради лични причини, допълни запознатото лице. Ерик Дзин, който вече е председател на Борда на директорите на Ant, ще заеме овакантения пост незабавно, допълва източникът на Bloomberg. Говорител на Ant потвърди оставката на Ху.

Ху, който се присъедини към Alibaba Group Holding през 2005 г., след като напусна втория по големина китайски кредитор China Construction Bank, успя да изгради солидна репутация чрез въвеждането на нови иновации в операции на Alibaba, сред които използване на анализ на данни за предлагане на финансови услуги без обезпечение на малкия бизнес, и помогна на компанията да победи Amazon.com в изграждането на най-големия облачен бизнес в Азия.

Той се премести от Alibaba в Ant през ноември 2018 г. като президент и впоследствие пое поста главен изпълнителен директор през декември 2019 г.

Ant е в центъра на регулаторните репресии, тъй като Китай все повече се прицелва в амбициите на технологичните фирми да навлезат във финансовия сектор. Първичното публично предлагане на Аnt на стойност 35 милиарда долара беше внезапно спряно през ноември. Впоследствие Китайската централна банка нареди на базираната в Ханджоу компания да се превърне във финансов холдинг, подлагайки я на капиталови ограничения, необходимост от нови лицензи и контрол на собствеността. Основното преструктуриране може да намали оценката на финансовия титан с около 60% от 280 милиарда долара, на които беше оценена миналата година, изчисли анализаторът на Bloomberg Intelligence Франсис Чан.

Оставката идва дни, след като китайският премиер Ли Къцян обеща в рамките на Националния народен конгрес да разшири надзора върху финансовите технологии, да премахне монополите и да предотврати „нерегламентираното“ разширяване на капитала. И трите финансови надзорни органи на страната са си поставили за основна цел тази година да ограничат „безразсъдния“ тласък на технологичните фирми към финансите.