Азиатските хедж фондове намаляват зелените си залози

Чистата енергия остава една от най-важните инвестиционни теми за идните години, но през миналата година тя бе надценена

10:32 | 4 март 2021
Обновен: 10:32 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските хедж фондове, които миналата година яхнаха зелената инвестиционна вълна, започват да намаляват залозите в сектора предвид високите оценки.

Apeiron Capital намали експозицията си в Tesla, след като осемкратният скок в цената на акциите на производителя на електрически превозни средства предизвика 98% възвръщаемост на хедж фонда от 400 милиона долара през 2020 г., каза основателят Яо Вани. York Capital Management също съкрати инвестициите в производители на електрически превозни средства, батерии и соларни стъкла, заяви Марк Хе, ко-портфолио мениджър, цитиран от Bloomberg.

„Чистата енергия остава една от най-важните инвестиционни теми за идните години, просто миналата година тя бе надценена“, каза Хе, добавяйки, че компанията му може да инвестира отново в сектора по-късно.

Превъзходството на

Превъзходството на акциите, свързани с околната среда, отслабва през 2021 г. Графика: Bloomberg

Производителите на електрически превозни средства и техните доставчици бяха сред звездите на миналата година, тъй като новите превозни средства започват да печелят потребителите с по-добри технологии и по-ниски цени. Междувременно по-чистите енергийни източници, от слънчева до ядрена енергия, бяха подкрепени от обещания от Китай и други страни за ограничаване на емисиите през следващите няколко десетилетия.

Тези инвестиции, заедно с променящото се поведение на потребителите на фона на пандемията, помогнаха на мениджърите от Азия да излязат на преден план в най-добрата година за световните хедж фондове от поне седем години. Индексът на хедж фондовете на Bloomberg нарасна с 10% през 2020 г.

Въпреки че много мениджъри на хедж фондове в Азия все още харесват дългосрочните перспективи за устойчиви инвестиции, оценките изглеждат твърде високи. Apeiron започна „активно“ да намалява своите притежания в Tesla за първи път тази година, след като закупи конвертируеми облигации и акции през 2019 г.

Цената на акциите на Tesla спада с 22% от върха от 25 януари, тъй като нарастващата доходност по глобалните облигации засилват опасенията относно оценките на акциите. Книжата на Amperex Technology Co. поевтиняват с 14% от 8 януари, след като доставчикът на батерии на Tesla увеличи капитализацията си повече от три пъти през последните 14 месеца.

"Проблемът е, че Tesla е скъпа, цялата верига на доставки също не е евтина", каза Яо.

LyGH Capital Pte, базираната в Сингапур компания с около 40% от инвестициите си в чиста енергия, миналата година увеличи притежанията на доставчици на електрически части, където конкуренцията е по-малко интензивна, каза Грейс Лу, главен инвестиционен директор на компанията, която контролира 500 милиона долара. Повече от две трети от възвръщаемостта на хедж фонда от 7,5% през януари идва от инвестиции в електрически превозни средства и слънчева енергия, каза Лу.

Сред най-добрите й залози са производителят на оборудване за термоуправление Zhejiang Sanhua Intelligent Controls Co. и Contemporary Amperex, известен също като CATL.

Завръщането на урана

Други хедж фондове се насочват към уран като зелена инвестиция. Tribeca Investment Partners вложи около една четвърт от своя водещ хедж фонд в уранови активи, залагайки, че цените ще се удвоят през следващата година, каза главният изпълнителен директор за Азия Бен Клири.

Специализираният фонд за уран на Tribeca в размер на 100 милиона долара отчита възвръщаемост от 55% тази година след ръст със 195% през 2020 г. в следствие на инвестиции в метала и в компании. Неговите бичи залози включват американския производител Energy Fuels Inc.и австралийската Boss Energy Ltd.

Металът се търгува с около 80-процентов спад от върха си през 2007 г., или около 30 долара за паунд.

„Очакваме цената да се достигне най-малко 60 долара за паунд през следващите 12 до 18 месеца. Тъй като през последните години инвестициите в нови доставки бяха оскъдни, съществува вероятност цените да достигнат 100 долара за паунд“, казаха от фонда.