Кр. Георгиева: Има съгласие сред финансовите лидери на Г-7 за стимулите и ваксините

Ръководителят на МВФ коментира темата след виртуална дискусия, организирана от британския финансов министър Риши Сунак

20:31 | 12 февруари 2021
Обновен: 21:06 | 12 февруари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Финансовите лидери на страните от Г-7 са съгласни по редица въпроси – от фискалните стимули до подкрепата за бедните страни, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Investor.bg

„Пълно съгласие по отношение на достъпа до ваксини, политическата подкрепа за излизане от кризата, климатичните действия и всеобхватната подкрепа за уязвимите страни“, написа в Twitter ГеоргиеваРъ след виртуалната дискусия, организирана от британския финансов министър Риши Сунак.

В края на януари ръководителят на МВФ предупреди, че между 2020 г. и 2025 г. световната икономика ще загуби около 9 трилиона долара, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни.

По думите ѝ това означава, че за тях най-добрата стратегия е да подпомогнат доставката на ваксини в развиващите се страни, като едновременно се осигури достатъчен ресурс за инвестиции на развиващите се страни в техните системи за здравеопазване.

„Затова и МВФ заделя значителни средства, като подпомогна 47 развиващи се страни при благоприятни условия, отпусна заеми на редица страни и осигури облекчение на дълговото бреме на редица страни. Но още има много какво да се направи, особено по отношение на преструктурирането на дълга на най-бедните страни“, заяви Георгиева.