Бейли: Изискванията на ЕС за достъп до пазара за финансови услуги след Brexit са нереалистични

Според Бейли Brexit няма да доведе до ера на ниско регулиране и намаляване на данъците

21:20 | 10 февруари 2021
Обновен: 21:20 | 10 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка заяви, че изискванията на Европейския съюз след Brexit за предоставяне на достъп до пазара за финансови услуги са нереалистични, пише Bloomberg.

„ЕС твърди, че трябва да разбере по-добре как Великобритания възнамерява да измени или промени правилата напред“, заяви Андрю Бейли на виртуално събитие. „Това е стандарт, който ЕС не прилага за никоя друга държава и предполагам, не би се съгласил самият той да се придържа към него“, допълни още Бейли.  

Коментарите подчертават пропастта между Великобритания и блока около така наречените решения за еквивалентност относно това дали правилата на всяка страна са достатъчно стабилни, за да осигурят безпроблемен достъп до финансови услуги. Представители на ЕС заявиха, че блокът не бърза да взема подобни решения. Преговорите, които трябва да приключат през март, са съсредоточени около пътя напред към сътрудничество и имат предимно символично значение.

Без наличието на еквивалентност обаче, базираните в Лондон финансови фирми, които искат да правят бизнес в рамките на ЕС, са натоварени за неопределено време с допълнителни разходи. Активите и работните места започнаха да се пренасочват към континента и продължаващата несигурност е източник на разочарование за финансовата индустрия, един от ключовите стълбове на икономиката на Великобритания.

Липсата на еквивалентност фрагментира пазарите и „повишава разходите за финансиране за всички, включително за гражданите на ЕС. За това мисля, че това е грешка“, каза Бейли.

Той се позова на глобалното сътрудничество и посочи три области, в които Великобритания се опитва да се противопостави на регулациите на ЕС:

- Да не се прилагат правилата на Базелския комитет за банков надзор към малки банки, които не са международно активни.

- Изключване на софтуерните активи от измерванията на банковия капитал

- Преразглеждане директивата на ЕС Платежоспособност II, която регулира дейността на застрахователните компании.

Според Бейли Brexit няма да доведе до ера на ниско регулиране и намаляване на данъците.

„Нищо от това не означава, че Великобритания би трябвало или ще създаде финансов център и система с ниско ниво на регулиране“ казва Бейли.

Лорд-кметът на Лондонското сити Уилям Ръсел призова Лондон да остане отворен за международния бизнес.

„Това категорично не означава да настояваме за мащабна дерегулация и намаляване на данъците“, каза Ръсел на виртуалното събитие в сряда. „Високите регулаторни стандарти са едно от най-големите ни предимства и могат да продължат да подкрепят иновациите в области като финтех индустрията и зеленото финансиране“, допълни той.