Управлението на Байдън започва с губеща серия за долара

Зелените пари се насочват към най-дългата си губеща серия от месец насам

21:02 | 20 януари 2021
Обновен: 21:04 | 20 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Администрацията на следващия американски президент Джо Байдън може и да не цели отслабване на долара, но изборът му на финансов министър вече започна такова, пише Bloomberg.

Доларът се насочва към най-дългата си губеща серия от месец насам, докато Байдън се подготвя да застане на президентския пост в сряда. Доларовият индекс на Bloomberg се понижава всеки ден през тази седмица, след като изслушването на Джанет Йелън пред Сената предизвика очаквния за продължаваща ера от ниски лихвени проценти и необходимост от огромни разходи.

Това доведе до преразглеждане на възстановяването на долара от началото на годината. Пазарите приеха коментарите на Йелън като зелена светлина да заложат срещу долара отново.

“Въпреки че администрацията на Байдън не цели точно по-слаб долар, бъдещо отслабване е вероятно”, коментира Марк Хефеле, UBS Global Wealth Management. “Очакваме процикличните валути като еврото, на страните производители на борсово търгувани стоки и паундът да спечелят”, добавя той.

Показателят за

Показателят за долара остава близо до най-ниското си ниво от 2018 г. насам. Графика: Bloomberg 

Тези валути бяха сред най-големите победители на пазарите в сряда, водени от австралийския долар, а паундът достигна най-високото си ниво от май 2018 г. насам.

Хедж фондовете вече насърчиха нетните си къси позиции спрямо долара до най-високото ниво от почти три години насам в седмицата до 12 януари, става ясно от данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Фондовете, които купиха долари при възстановяването на валутата през последните няколко седмици, по-скоро ребалансират позициите си, отколкото да предприемат промяна във вижданията си според трейдъри в Европа.

Продажбата на долари се засили през миналия месец, когато Citigroup прогнозира, че валутата може да поевтинее с 20% през тази година, а Morgan Stanley заяви, че очаква спад до 10%.

Поддръжници на зелените пари смятат, че повечето разходи и разпространението на ваксините могат да помогнат на американската икономика, насърчавайки ръстове в стойността на валутата.