10-дневна серия от декрети на Байдън ще „възстанови щетите от администрацията на Тръмп“

Декретите ще решат „четири припокриващи се и сложни кризи“, заяви ръководителя на кабинета на Байдън Рон Клейн

11:15 | 17 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща 10-дневна серия от декрети, с които ще се опита да промени курса след президентството на Доналд Тръмп.

Планът, изложен в меморандум от събота от ръководителя на кабинета на Байдън Рон Клейн това, ще таргетира това, което Клейн нарече „четири припокриващи се и сложни кризи“.

Те са пандемията Covid-19, която отне близо 400 000 американски живота, произтичащият от това икономически спад, изменението на климата и националните разчети за расовата справедливост вследствие на движението Black Lives Matter, предава Bloomberg.

„През първите си 10 дни на поста, новоизбраният президент Байдън ще предприеме решителни действия за справяне с тези четири кризи, ще предотврати други неотложни и необратими вреди и ще възстанови мястото на Америка в света“, пише Клейн.

„Президентът Байдън ще предприеме действия - не само за да възстанови най-големите щети на администрацията на Тръмп, но и да започне да движи страната ни напред“, добави той.

Тази акция ще започне с присъединяването на САЩ отново към  Парижкото споразумение за климата, заяви снощи началникът на канцеларията на бъдещия президент Рон Клайн.

Освен това новият президент ще отмени наложените ограничения върху имиграцията от някои предимно мюсюлмански страни, ще наложи задължително носене на маски на територията на федералното правителство и по време на пътуване между щатите. Доналд Тръмп отказваше да въведе подобни мерки, припомня БТА.

Използването на президентски укази избягва необходимостта да се изчаква одобрение от двете камари на Конгреса на САЩ. Освен това така Сенатът на САЩ ще може да се посвети изцяло на процедурата по импийчмънт на Тръмп.

За пълното постигане на поставените от Байдън цели обаче ще бъдат необходими действия от страна на Конгреса, добави Рон Клайн, цитиран от Асошиейтед прес.

Освен това Байдън заяви снощи, че ще разчита на съветите на учени, които "да гарантират, че всичко, което правим, се основава на наука, факти и истината". Главният му научен съветник ще бъде генетикът Ерик Ландер.

За пръв път в историята на САЩ постът на главен научен съветник ще се смята за министерски, отбелязва АП.

Новите научни съветници на президента на САЩ ще трябва да се концентрират на първо място върху проблемите на борбата с пандемията, възстановяването на икономиката и измененията на климата, предаде ТАСС.

Седмицата след встъпването си в длъжност Байдън ще предприеме допълнителни действия по отношение на разпоредбите „Купувайте американско“ във федералните покупки. Той също така планина инициативи за наказателното правосъдие, климат, наука и здравеопазване, каза Клейн