Макрон заема дефанзивна позиция на фона на нарастващия обществен гняв

Генералният директор на Националната полиция Фредерик Во ще бъде разпитан от комисия на Сената във връзка с полицейското насилие през последните дни

16:32 | 1 декември 2020
Обновен: 16:32 | 1 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Макрон заема дефанзивна позиция на фона на нарастващия обществен гняв

Правителството на Еманюел Макрон ще се опита да задържи позицията си по отношение на полицейското насилие, докато през днешния ден шефът на френската полиция е изправен пред кръстосани разпити в Сената, предава Bloomberg

Напрегнатите отношения между полицията и обществото, и по-специално малцинствата, се превръщат в основен проблем за Франция, след като 42-годишният президент настоя за въведжането на по-строго законодателство като част от усилията за подобряване на сигурността и борбата с престъпността. Макрон беше принуден да се оттегли от плановете си да забрани на гражданите да публикуват изображения на служителите на реда в социалните медии, след като протестите в събота събраха огромни тълпи - до 300 000 според някои медии. 

В дните преди демонстрацията видео, на което се вижда как трима офицери бият чернокож музикален продуцент на входа на парижкото му студио, се превърна в основен аргумент за онези, които твърдят, че подобни кадри трябва да играят роля в принуждаването на полицията да отговаря за действията си.

Генералният директор на Националната полиция Фредерик Во ще бъде разпитан от комисията на Сената, докато самият президент ще даде интервю в четвъртък за Brut - онлайн канал, чиято аудитория е фокусирана към младата част от обществото.

В разговор с Народното събрание в понеделник вечерта министърът на вътрешните работи Жерар Дарманин обвини атаката като „индивидуално поведение“ и същевременно призна недостатъците в обучението на полицаите. 

„Не споделям мнението, че има развод между полицията и населението“, каза той.

В интервю за Journal du Dimanche, публикувано в неделя, Во каза, че той и всички негови колеги са шокирани от видео материала, като същевременно предупреди. че все повече негови служители стават жертви на насилие. Към този момент трима полицаи са обвинени за побоя на Мишел Зеклер късно в неделя, като двама от тях са в ареста, докато разследването продължава по предполагаемото нападение.

Правителствен обратен завой

В понеделник френското правителство обяви, че ще пренапише член 24 от „Закона за глобалната сигурност“, което би превърнало в престъпление, наказуемо с една година затвор и глоба от 45 000 евро (54 000 щатски долара), публикуването на лицето или каквата и да е друга отличителна характеристика на полицай, с намерение да му се причини „физическа или психологическа вреда“.

Обявявайки пренаписването на закона, Кристоф Кастанер, ръководител на управляващата партия на Макрон в парламента, заяви, че разпоредбата ще бъде изцяло преработена, като същевременно настоява, че целта остава да се защити по-добре полицията и свободата на пресата както за професионални журналисти, така и за за граждани, публикуващи изображения в социалните медии.

„Франция трябва да бъде страна на нулево насилие и нулеви нарушения на гражданската свобода“, каза той.

Макрон се опитва да се позиционира като кандидата, който ще запази реда и закона в държава, където предизборната кампания вече е започнала.

Но сега френският президент е е подложен на обстрел на няколко фронта, докато се опитва да пребори възраждането на джихадизма и разпространението на коронавируса.

Макрон се опита безуспешно да потуши обществения гняв в петък, като помоли правителството му да излезе с предложения за възстановяване на общественото доверие в полицията. Той осъди насилието срещу и от страна на полицията, но той и Дарманин многократно отричат да съществува системен расизъм в полицейските редици.