Платината привлича интереса на инвеститорите след преустановеното рали при златото

Очаква се рекорден недостиг на платина през 2020 г.

18:02 | 29 ноември 2020
Обновен: 18:03 | 29 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Платината привлича интереса на инвеститорите, тъй като глобалният тласък към чиста енергия и понижаващото се търсене на злато обещават да увеличат търсенето на метала, пише The Wall Street Journal.

Цената на платината се повишава с 14% до момента през месеца, въпреки че приключи сесията в петък със спад от 0,5% на ниво от 964,8 долара за тройунция.

"Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща да инвестира два трилиона долара за залена енергия, което повиши цените на метала в скорошните седмици", посочва Кирил Кириленко, анализатор на CRU Group. "Благородният метал, които има и индустриално приложение, се очаква да получи подкрепа в дългосрочен план от глобалните усилия за преминаване към възобновяеми източници на енергия", добавя той.

Междувременно златото поевтинява през ноември на фона на обещаващите резултати за ваксина срещу коронавируса, които насърчиха глобалните икономически перспективи и отслабиха търсенето на активи убежища. Благородният метал, чиято цена достигна рекорден връх през лятото, поевтиня с 4,8% през миналата седмица до 1781,9 долара - най-ниското му ниво от началото на юли.

Разпродажбите накараха инвеститорите да се насочат към други благородни метали, като платината, залагайки, че цените им има накъде да се покачват.

Преди по-малко от 10 години именно платината беше най-скъпият сред основните благородни метали. Тя се използва в автокатализаторите, които пречистват вредните емисии от автомобилите, а високата ѝ цена принуди много производители от сектора да търсят по-евтини алтернативи като паладия.

Понижаващото се търсене от автомобилните производители доведе до излишъци на метала през последните години. В резултат цените на платината се понижиха, като останаха сравнително непроменени след 2015 г.

Коронавирусната пандемия обаче промени динамиката при търсенето и предлагането на метала, като се очаква да доведе до рекорден недостиг през тази година.

Въпреки че търсенето от бижутери и автомобилни производители беше ударено, кризата насочи инвеститорите към активите убежища, включително благородни метали. Доставките на платина, които основно се осигуряват от мините в Южна Африка, също бяха сериозно засегнати от строгите ограничителни мерки за овладяване на пандемията.

Световният съвет за инвестиции в платина прогнозира миналата седмица, че търсенето ще надхвърли предлагането на платина тази година с рекордните 1,2 милиона тройунции. Всяка година се използват между 7 и 8 милиона тройунции платина.