Иран заплаши с отмъщение за убийството на топ ядрен учен

Убитият е Мохсен Фахризаде - ръководител на научноизследователската дейност и иновациите в министерството на отбраната на Иран

09:57 | 28 ноември 2020
Обновен: 10:34 | 28 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран обвини Израел и САЩ за покушението на един от най-добрите си ядрени учени в петък, и обеща да отмъсти, рязко ескалирайки напрежението в Персийския залив в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg

Убитият Мохсен Фахризаде беше ръководител на научноизследователската дейност и иновациите в министерството на отбраната на Иран и се смята, че e играл важна роля в ядрената програма на страната. Той е убит близо до кампуса Дамаванд на Islamic Azad University, на около 60 километра източно от централен Техеран, съобщи полудържавната новинарска агенция Tasnim.

Президентът на Иран Хасан Роухани определи убийството като „терористичен акт“, извършен от „наемния режим на Израел“, гласи изявление, публикувано на официалния му новинарски портал в събота.

„Терористите убиха днес виден ирански учен. Тази страхливост - със сериозни индикации за израелска роля - показва отчаяно подстрекателство от извършителите“, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в Twitter, без да предостави доказателства за участието на Израел.

Армията на Иран заяви, че САЩ също носят отговорност, според Iranian Labor News Agency. Министърът на отбраната Амир Хатами заяви пред държавната телевизия, че убийството е "тясно свързано" с американското покушение на генерал Касем Солеймани с безпилотен самолет през януари.

Офисът на израелския премиер Бенямин Нетаняху отказа коментар, както и представителите на Пентагона. ЦРУ не отговори веднага на въпроси дали САЩ са знаели предварително за атаката срещу иранския ядрен учен.

Тръмп повторно публикува в Twitter новината на New York Times за убийството на Фахризаде без да я коментира, както и туит на израелски журналист, който нарече убийството „голям психологически и професионален удар за Иран“.

Снимките, публикувани от полудържавната агенция Fars, за които се твърдят, че са от мястото на атаката, показват следи от кръв по улица до черен пътнически автомобил, произведен в Иран, със свалено стъкло от страната на водача. Предното стъкло на колата е разбито и има следи от куршуми

Поне един бодигард е убит при престрелката, съобщава Fars

Смъртта на Фахризаде е петото покушение срещу ирански ядрени учени от 2010 г. насам, като Техеран обикновено обвинява разузнавателните агенции на своите врагове - Израел и САЩ.

Докато израелските власти не коментираха, страната отдавна смята ядрената програма на Иран като една от най-големите заплахи за националната й сигурност. Израел обеща да предприеме всички необходими мерки, за да попречи на Иран да създаде ядрени бойни глави - оръжия, които Техеран заявява, че никога не се е стремял да разработва.

Атаката „Stuxnet“

Подозира се, че САЩ и Израел са работили заедно по кибератака, която е ударила центрофуги, свързани с ядрената програма на Техеран преди около десетилетие.

Нетаняху изрично посочи по име Фахризаде в презентация през април 2018 г., която изнесе за ядрената програма на Иран, заявявайки, че ученият е бил директор на таен проект за разработване на ядрени оръжия.

Международната агенция за атомна енергия към ООН, която наблюдава ядрените програми по света, заяви, че проектът „Амад“ е бил замразен през 2003 г., а Иран отхвърли презентациите на Нетаняху, определяйки ги като „лъжа и разпалване на войната“.

Убийството на Фахризаде идва в чувствителен момент за Иран, тъй като поражението на Тръмп на изборите предлага възможност за възстановяване на връзките със Запада след години на икономическа и военна конфронтация.

Призив за отмъщение

Смъртта му може да предизвика същия гняв, който последва целенасоченото убийство на Солеймани при американски удар с безпилотни самолети в Багдад, разпоредено от Тръмп. Иран изстреля ракети по базите, в които се помещаваха американските военни в Ирак, без да доведе до смъртни случаи, но породи опасения от започване на активна конфронтация между двамата противници.

Тогава иранските сили неволно свалиха един от собствените си пътнически самолети 

Зариф призова международната общност да осъди последното покушение, докато ръководителят на въоръжените сили на Иран генерал-майор Мохамад Багери заплаши с отмъщение

В писмо до Съвета за сигурност на ООН Маджид Тахт Раванчи, посланикът на Иран в ООН, настоя организацията да осъди атаката и предупреди САЩ и Израел да се въздържат от всякакви „авантюристични мерки“, особено по време на американския президентски преход.

Тази седмица Axios съобщи, че правителството на Израел е инструктирало военните да се подготвят за евентуална американски удар срещу Иран през остатъка от мандата на Тръмп

Фахризаде също беше посочен в Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от март 2007 г. като участник в „ядрените или балистични ракетни дейности на Иран“.

Вчерашното покушение се доближава до 10-ата годишнина от убийството на друг учен, Маджид Шахриари, който беше убит при взрив на автомобил на 29 ноември 2010 г.

Кола бомба

Редица служители на охраната на Фахризаде са били ранени при атаката, в рамките на която, колата му е била простреляна преди натоварен с експлозиви Nissan да бъде взривен на около 15 до 20 метра, заяви министърът на отбраната Хатами пред държавната телевизия.

Хатами уточни, че Фахризаде е участвал в проект за противовъздушна отбрана за откриване на шпионски самолети без да се използват радарни системи, допълвайки, че „Израел е бил много наясно с делата му". Разширяващата се ракетна програма на Иран е основна грижа както за САЩ, така и за Израел, но ядреният въпрос е този, който е подложен на най-големия контрол.

Иран наруши ограниченията за обработване на нискообогатен уран, който му беше позволено да съхранява по ядрената сделка от 2015 г. със световните сили, след като Тръмп излезе от споразумението през 2018 г. и наложи обширни икономически санкции срещу Ислямската република.

Запасите от нискообогатен уран в Техеран са се увеличили до около 2 443 килограма от 2 105 килограма, сочат данни от последния доклад на наблюдателите на ООН. Това е достатъчно, за да се създадат три бомби, ако Иран реши да обогати суровината до степен на оръжие.

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че САЩ могат да влязат отново в ядреното споразумение, ако Иран започне отново да се съобразява с ограниченията