Китай ще наложи мита за австралийско вино от над 100%

Антидъмпинговите мерки ще влязат в сила на 28 ноември

12:40 | 27 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай ще наложи антидъмпингови мита от над 100% върху австралийското вино от този уикенд, добавяйки към поредица от големи търговски репресии тази година и допълнително ескалиращо напрежение с Канбера, информира Bloomberg.

Антидъмпинговите мерки ще влязат в сила на 28 ноември и ще варират от 107,1% до 212,1%, се казва в изявление на китайското министерство на търговията в петък. Австралия отговори, като предупреди Пекин, че нейните действия могат да създадат представа сред бизнеса и страните по света, че търговията с Китай е рискова.

Митата идват само три месеца след като Китай започна антидъмпингово и антисубсидийно разследване на австралийското вино и следва множество други мерки, забраняващи вноса на стоки от въглища през мед до ечемик тази година.

Китай е най-големият купувач на австралийско вино, внасяйки 1,2 млрд. американски долара (880 млн. щатски долара) през годината до септември, показват данни на правителствения маркетингов орган Wine Australia. Това е с 167% повече от стойността на износа за следващия му най-голям пазар - САЩ

В отговор на съобщението на Китай Австралия заяви, че ще потърси намесата на СТО, за да се защити от митата, които министърът на търговията Саймън Бирмингам определи като „крайно несправедливи и неоправдани“.

Двете нации са в „схватка“ от 2018 г., когато Канбера забрани на Huawei Technologies Co. да изгради своята 5G мрежа. Противоречията се засилиха, след като австралийският премиер Скот Морисън се обяви за международно разследване на Китай за произхода на коронавируса.

„Последният ход на китайското правителство показва, че Пекин е решен да даде на Австралия урок, който може да отекне в световен мащаб“, каза Джон Блаксланд, бивш разузнавач, който сега е професор по международна сигурност в Австралийския национален университет. „Въпреки че е важно Австралия да не се подложи на този натиск, това също така показва как търговците на страната нямат друга възможност, освен бързо да калибрират и диверсифицират своите пазари“, добави той.

Тъй като решението се отнася за вино, изпратено до Китай в контейнери до два литра, австралийските износители все пак биха могли да заобиколят митата, като доставят насипно вино в страната и го бутилират там.