Saudi Aramco прибягва до продажба на облигации, за да изплати дивиденти на инвеститорите си

Саудитското правителство, което е основен инвеститор, има нужда от парите, за да запълни нарастващия бюджетен дефицит

15:24 | 16 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Saudi Aramco, най-голямата петролна компания в света, ще се завърне на облигационните пазари за първи път от април миналата годин с цел да финансира ангажимент за дивиденти в размер на 75 милиарда долара, съобщава Bloomberg. 

Aramco трябва да увеличи дълга си, след като спадащите цени на суровината доведоха до спад на печалбата й с 45% през третото тримесечие. Така компанията не е в състояние да генерира достатъчно пари за финансиране на изплащанията на инвеститорите, почти всички от които отиват за саудитското правителство, което има нужда от парите, за да запълни нарастващия бюджетен дефицит.

Източници на Bloomberg заявиха, че компанията може да набере около 6 милиарда долара.

Aramco намали разходите, съкрати работните места и обмисля да продаде някои активи. Въпреки тези усилия за запазване на паричните средства, съотношението на дълга на компанията към собствения й капитал се е увеличило до 21,8%, над целевия диапазон от 5% до 15%.

„Предизвикателството за емисията не трябва да бъде търсенето, като се има предвид търсенето на доходност в такава местна и глобална среда на ниски лихви“, каза Хаснаин Малик, стратег в Tellimer, изследователска фирма, специализирана в нововъзникващите пазари. Но по неговите думи ниските цени на петрола със сигурност трябва да бъдат отразени в по-високо ценообразуване от страна на Aramco.

Доходността на облигациите на Aramco в размер на 3 млрд. долара, дължими през 2029 г., е спаднала до 2,09% от 3,04% в началото на годината. Това е само малко по-високо от еквивалентните държавни ценни книжа, чиято възвръщаемост е 2%.

Контролираната от държавата енергийна компания, която продаде акции на саудитската фондова борса миналата година, ще провежда разговори с инвеститори с фиксиран доход, считано от понеделник, се казва в изявление. Това може да доведе до траншове на облигации с матуритет от три, пет, 10, 30 и 50 години, деноминирани в долари, в зависимост от търсенето на инвеститорите.

Aramco ще разгледа използването на „всички инструменти, с които разполага“, за да изпълни обещанието си за дивидент, заяви главният изпълнителен директор Амин Насър през юни.

Компанията вече изтегли 10 милиарда долара заем през юли, за да помогне за попълване на недостига на финансиране.

Въпреки че цените на петрола се възстановиха от минимумите си през март до около 44 долара за барел, те все още отчитат спад от 34% от началото на тази година. Освен ако цените не се повишат допълнително, правителството може да няма възможността да разчита на годишния дивидент от почти 75 милиарда долара след следващата година, заявиха от Moody’s Investors Service през миналия месец.

Дебютната продажба на облигации на Aramco през миналата година събра 12 милиарда долара и беше едно от най-презаписаните дългови предложения в историята, като привлече повече от 100 милиарда долара в поръчки за инвеститори.