Saudi Aramco планира мащабни свивания на разходите си догодина

Държавната петролна компания вероятно ще намали капиталовите си разходи за 2021 г. до 25 млрд. долара

20:23 | 12 август 2020
Обновен: 20:24 | 12 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco планира да намали капиталовите си разходи до 25 млрд. долара или по-малко през следващата година. Това е с 50% под първоначално планираната сума, съобщава Bloomberg, като се позовава на информация на запознати с вътрешните процеси източници, пожелали да запазят анонимност.

Saudi Aramco може да задържи капиталовите си разходи, които са предимно за проучвания и добив на петрол, на сходни нива поне до 2023 г., твърдят източниците на Bloomberg.

Компанията трябва да намали разходите си, тъй като търси начини да изплати дивидент в размер на 75 млрд. долара на акционерите през тази година, въпреки че ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса доведоха до срив в цената на петрола.

„Голяма част от разхдоите на Saudi Aramco са насочени към нови проекти, които ще се забавят поради ситуацията. Компанията не иска да внася напрежение върху баланса си, докато цените на борсово търгуваните стоки са ниски“, обяснява Дейвид Хевънс, управляващ директор в SMBC Nikko Securities.

“Капиталовите разходи за тази година ще бъдат в долната граница на определения през март диапазо между 25 млрд. долара и 30 млрд. долара“, заяви главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насер в неделя, когато компанията обяви финансовите си резултати за второто тримесечие. Ден по-късно той обяви, че капиталовите разходи през следващата година ще бъдат значително по-ниски от официалната прогноза за между 40 и 45 млрд. долара.

„В момента правим анализ по отношение на капиталовите разходи през 2021 г.“, коментира говорител на компанията в сряда. „Анализираме бъдещи проекти на база на стратегически, оперативни, търговски и финансови цели“, обясни той.