Кои са най-обещаващите ваксини срещу Covid-19 в процес на разработка?

И 6 ключови въпроса за ваксината на Pfizer и BioNTech

07:46 | 13 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Надеждите, че краят на коронавирусната пандемия е близо нараснаха, след като Pfizer и BioNTech обявиха по-рано тази седмица, че ваксината, която разработват, е ефективна на 90%, пише The Guardian.

Към момента има още няколко ваксини, освен тази на Pfizer, които са надеждни и показват обещаващи резултати в рамките на проучванията.

Ето и кои са те:

Очаква се междинни резултати на ваксината на Oxford University и AstraZeneca да станат ясни след седмици, а ако те са обещаващи, ограничени количества от ваксината могат да бъдат налични до края на 2020 г. Британската ваксина е векторна - тя използва вирус, който причинява настинка при шимпанзетата.

Междинни данни се очаква да станат ясни през ноември и за ваксината на Moderna. Главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел обаче заяви, че е малко вероятно ваксината да е широкодостъпна през първата половина на 2021 г. Aмериканската компания използва сходен подход с този на Pfizer при разработката си, като разчита на генетичния код на вируса.

Ако Фаза 3 от проучванията на ваксината на Novavax, която включва 100 хиляди доброволци във Великобритания, е успешна, може да има налични дози от нея през втората половина на 2021 г. Ваксината на американската компания използва коронавирусен протеин или протеинов фрагмент, за да провокира имунен отговор.

Ваксината на Janssen Pharmaceuticals (част of Johnson&Johnson) също е в трата фаза на клиничните изпитвания. Очаква се тя да бъде налична през втората половина на следващата година, ако тестовете протекат добре. Американската компания също разработва векторна ваксина.

Ваксината на Valneva ще се произвежда в Шотландия и ще бъде налична през втората половина на 2021 г., ако данните за сигурност и ефективност го позволят. Компанията използва традиционен подход при създаването ѝ с неактивна версия на коронавируса.

Ваксината на Sinovac е в трета фаза на клиничните изпитвания в Бразилия, Индонезия и Турция. Междинните резултати се очакват през ноември, но Бразилия е замразила тестовете за момента заради странични ефекти. Китайската компания също разчита на традиционен подход, използвайки неактивна версия на вируса.

Въпреки че определено има причини за оптимизъм около резултатите на Pfizer, експерти предупреждават, че данните от проучванията не са финални и все още има множество неизвестни.

Колко сигурна е ваксината?

Pfizer and BioNTech заявиха, че “няма сериозни опасения относно сигурността” при извънредната употреба на ваксината, но те продължават да събират данни.

“Има някои странични ефекти - като възпаляване на ръката или треска, които са доста чести при ваксинациите”, отбелязва Пол Хънтър, професор по медицина от Университета на Източна Англия.

Според него, имайки се предвид, че това е изцяло нова ваксина, не е невъзможно някой да е алергичен към част от компонентите ѝ.

Може ли ваксината да предотврати по-тежко развитие на заразата?

Pfizer провежда изследване, което трябва да покаже дали ваксината може да предпазва от по-тежко протичане на коронавируса, но резултатите от него все още не са публикувани.

„Това, което можем да кажем, е, че ваксината спря клинична симптоматична инфекция, но има несигурност относно асимптоматичната инфекция“, коментира Хънтър. "Ще очакваме да научим това", добавя той. 

Предотвратява ли ваксината предаването на вируса?

Все още не е ясно дали ваксината може да предпазва от коронавирусна инфекция, или просто от развитие на симптоми, ако човек е заразен. 

"Ако спира инфекцията, тогава по дефиниция трябва да спре и предаването на вируса от един човек на друг. Но ако имате асимптоматична инфекция, все още има риск да заразите друг човек, въпреки че почти сигурно е далеч по-нисък, отколкото ако сте клинично болен", посочва Хънтър.

Работи ли ваксината за възрастни хора и деца?

Деца над 12-годишна възраст и възрастни над 85 години са включени в изследванията, но резултатите по възраст все още не са публикувани, отбелязва проф. Бийт Кампман от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Повечето ваксини не работят така добре при по-възрастни хора, колкото при по-млади. "Това не е изненадващо, тъй като по-възрастните не винаги имат ефективен имунен отговор към инфекциите", отбелязва Хънтър.

“Няма да бъде изненадващо, ако по-възрастните хора не отговорят така ефективно, както по-младите на тази ваксина, но това е нещо, което трябва да видим от данните”, добавя той.

Защо ваксината не работи при 10% от хората?

"Трудно е да се каже защо ваксината не е подействала при тези пациенти, без да се знае кои са те", казва д-р Стивън Грифин от Университета в Лийдс.

Той посочва, че докато не се направи задълбочен анализ на данните е трудно да се разбере защо някои хора реагират на ваксината, а други - не.

Колко трае защитата?

Степента на ефективност от 90% е изчислена седем дни след инжектиране на втората доза, но тези резултати вероятно ще се променят, тъй като данните се събират в по-дългосрочен план.

"Като цяло, за да се установи колко дълго трае защитата, ще са необходими последващи проучвания, за да се открият нивата на двата вида имунни отговори - антитела и Т клетки - както и всички рискове от повтаряща се експозиция", посочва Кампман.

Междувременно разработчикът на водещата руска ваксина срещу Covid-19 заяви, че тя показва ниво на ефективност от 92% при предпазване от заразяване.

Предварителните заключения от Фаза 3 са базирани на резултатите от 20 хиляди доброволци, които са получили първа доза, включително над 16 хиляди души, които са получили и втора инжекция, заявиха разраборчиците на ваксината от институт “Гамалея” и Руския фонд за директни известиции.

Русия, която беше първата страна в света, регистрирала своя ваксина - Sputnik V през август, се сблъска със скептицизъм от учените и фармецевтичните компании, които отбелязаха, че са необходими повече тестове, за да се докаже, че ваксината е сигурна и ефективна.