Макрон: Турция трябва да прекрати империалистичното си поведение

По думите на френския президент напрежението между Париж и Анкара може да бъде намалено, ако Ердоган "прояви уважение и престане с лъжите си"

13:40 | 1 ноември 2020
Обновен: 18:48 | 1 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон обвини Турция за заемане на „войнствена“ позиция срещу съюзниците си в НАТО, заявявайки, че напрежението между Париж и Анкара може да бъде намалено, ако турският му колега Реджеп Тайип Ердоган "прояви уважение и престане с лъжите си", предава Guardian.

В интервю за al-Jazeera, излъчено в събота, Макрон осъди поведението на Турция в Сирия, Либия и Средиземно море и заяви, че „Турция има войнствено отношение към съюзниците си в НАТО“.

Макрон се опита да намали разпалващия се конфликт с мюсюлманите по света, чиято реторика достигна връхната си точка след убийството на френския учител Самуел Пати, който показа карикатури на пророка Мохамед заедно с други сатирични рисунки като част от дискусия за свободата на словото.

Макрон повтори желанието на Франция за „успокояване“ на напрежението, но за да се се стигне дотам, е от съществено значение „турският президент да прояви уважение към Франция и Европейския съюз, да зачита неговите ценности, да не лъже и да не отправя обиди“.

Франция изказа своите съболезнования на Турция след смъртоносното земетресение в Егейско море и също предложи да изпрати хуманитарна помощ на място.

Макрон обаче разкритикува намесата на Турция в Сирия и я определи като изненадваща и пример за агресия срещу съюзниците й в НАТО. Френският лидер добави още, че Анкара е нарушила оръжейното ембарго срещу Либия, демонстрирайки „дълбоко агресивно“ отношение в Източното Средиземноморие.

„Турция има империалистично поведение в Източното Средиземноморие и мисля, че подобно отношение е в ущърб за всички в региона.“

След седмици на напрежение между Франция и Турция раздорът в отношенията им достигна своя връх миналия уикенд, когато Ердоган постави под въпрос психичното здраве на Макрон.

Франция отговори на нападките, като предприе крайно необичайната стъпка да отзове посланика си в Анкара. В събота външният министър Жан-Ив Льо Дриан уточни, че Франция ще върне своя посланик обратно в Анкара след седмица на отсъствие.

Льо Дриан заяви пред RTL, че Турция е направила „съзнателния избор да политизира“ обезглавяването на френския учител, обвинявайки Анкара в иницииране на „омразна и клеветническа кампания срещу Франция“.

По думите на френския въшнен министър осъждането от страна на Турция на нападението с нож в църква в Ница тази седмица е било „различно, ясно и недвусмислено, но това не омаловажава нападателната реторика на Анкара“.

В интервюто за al-Jazeera Макрон изказа позицията, че карикатурите на пророка Мохамед могат да бъдат богохулни за някои, но нападна тези, които стоят зад "лъжите", че френската държава е техният поръчител.

Обществените нагласи във френската държава продължават да се изострят след септемврийската републикация на сатирични карикатури на пророка от седмичника Charlie Hebdo, в допълнение с обезглавяването на френския учител и атаката срещу църква в Ница в четвъртък, при която загинаха трима души.

Изказванията на Макрон предизвикаха протести в целия мюсюлмански свят след смъртта на Пати, след като държавният глава заяви, че Франция никога няма да се откаже от законите си, позволяващи богохулни карикатури.

Но в очевиден опит да намали конфликта с представителите на исляма, френският президент придаде по-мек тон на реториката си по време на интервюто с al-Jazeera.

„Никога няма да приема, че насилието може да бъде оправдано ... Разбирам чувствата, които тази форма на сатира поражда, уважавам ги. Но искам да разберете ролята, която имам. Моята работа е да успокоя нещата, докато същевременно защитавам свободата на словото. "

"Винаги ще защитавам във Франция свободата да се говори, да се пише, да се мисли и да се рисува", добави френският лидер

Макрон се нахвърли върху „изкривяванията“ от страна на някои политически лидери по отношение на карикатурите, коментирайки, че гражданите са твърде често обект на манипулации, принуждаващи ги да вярват, че богохулните рисунки са поръчение на френската държава.

Еманюел Макрон осъди призивите за бойкот на френски стоки, подкрепени по-специално от Ердоган и приети от някои търговци на дребно в мюсюлманските страни, като „недостойни“ и „неприемливи“, пояснявайки, че кампанията е продукт на някои частни групи и политически лидери, „които печелят от лъжи"

Още преди нападението срещу Пати, Макрон беше обещал да започне тежка нова кампания срещу ислямисткия радикализъм във Франция, която е отнела живота на стотици хора от 2015 г. насам.