Един човек може да провали сделката след Brexit

Доминик Къмингс, главният съветник на Борис Джонсън, е против споразумението тъй като така Великобритания ще може да продължава да обвинява ЕС за негативните икономически последици от Brexit

15:00 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Доминик Къмингс, главният съветник на Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg
Доминик Къмингс, главният съветник на Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Главните преговарящи на Обединеното кралство и Европейския съюз може би са измислили план за сключване на сделка след  Brexit, но един човек все още можеше да им попречи.

Доминик Къмингс, главният съветник на Борис Джонсън, до голяма степен отсъстваше от дискусиите на Даунинг Стрийт за Brexit след победата на Консервативната партия през декември, докато правителството се бори с коронавируса и ремонта на държавната служба. И все пак влиянието му е голямо, пише Bloomberg.

Предстояща сделка, вероятно ще изисква големи отстъпки от Великобритания, за да бъде постигната и служители на ЕС все още се опасяват, че архитектът на кампанията за напускане през 2016 г. може да направи последна драматична и разрушителна намеса. Преди две седмици Къмингс е настоявал Джонсън да напусне преговорите без споразумение, заявиха трима източници.

Краят на 2020 г. ще свали завесата на четиригодишните преговори между Великобритания и блока, от който е била част от 1973 г. Неуспехът да се постигне сделка, която да включва договорености за търговия, сигурност, риболов, енергийно и транспортно сътрудничество, ще доведе до сериозен разрив, който може да навреди на отношенията на Обединеното кралство с ЕС с години. И все пак някои от съветниците на Джонсън се застъпват за твърд Brexit и „политическата свобода, която той би донесъл“.

Въпреки че преговорите все още са нестабилни, двете страни се надяват да обявят пробив следващата седмица. Джонсън и главният преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост искат споразумение и са уверени, че ще го получат, смятат източниците. Представителите на ЕС са обнадеждени, но малко по-малко позитивни, защото смятат, че стратегията на правителството на Великобритания е трудна за четене.

„Резултатът от договарянето остава нашето явно предпочитание и ние приветстваме този интензивен период на разговори“, обявиха от  Даунинг Стрийт в изявление в петък.

Въображаема заплаха?

Заплахата може да е по-скоро въображаема, отколкото реална. Запознати твърдят, че Фрост, е бил раздразнен от липсата на напредък в преговорите, но все пак е убедил Джонсън през втората половина на октомври, че сделка е за предпочитане и - също толкова важна и  постижима.

Ето защо, след като Джонсън излезе по телевизията на 16 октомври, за да предупреди, че Великобритания трябва да се подготви да завърши годината без търговска сделка, шест дни по-късно преговорите бяха възобновени с нова сила.

Един дипломат от ЕС заяви, че служители в Европа, които смятат, че двете страни ще постигнат споразумение, подценяват желанието на Къмингс това да не се  случи, тъй като така  Великобритания ще може да продължава да обвинява ЕС за негативните икономически последици от Brexit.

В Брюксел Къмингс остава едно от най-големите притеснения. Независимо от напредъка, постигнат в залата за преговори, за длъжностните лица на ЕС заплахата, че той може да провали всяка сделка, ще остане до момента, в който тя бъде подписана.