Бутилиращите компании на Coca-Cola в Европа и Австралия обсъждат рекордна сделка

Преговорите подчертават как бутилиращите компании за безалкохолни напитки са под натиск да се консолидират

18:45 | 24 октомври 2020
Обновен: 19:01 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка:Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка:Luke Sharrett/Bloomberg

Coca-Cola European Partners Plc, най-голямата независима бутилираща компания на безалкохолни напитки в света, води преговори за придобиване на Coca-Cola Amatil Ltd. за разширяване на бизнеса си в Азиатско-Тихоокеанския регион, заявиха източници на Bloomberg.

Преговорите между европейските и австралийските бутилиращи фирми са напреднали и могат да бъдат обявени до дни, казаха източниците. Подробностите, включително структурата на сделката, все още се финализират, казаха още те.

Coca-Cola Amatil, базирана в Северен Сидни, има пазарна капитализация от около 7,8 млрд. Австралийски долара (5,6 млрд. Долара). Базираната във Великобритания Coca-Cola European Partners има пазарна капитализация от около 17,7 милиарда долара.

Преговорите подчертават как бутилиращите компании за безалкохолни напитки са под натиск да се консолидират, тъй като популярността на сладките напитки намалява наред с влиянието на пандемията от коронавирус. Coca-Cola European Partners реши в началото на тази година да спре програмата си за обратно изкупуване и да отложи изплащането на дивиденти, за да запази паричните средства.

Coca-Cola European Partnersсе цели придобиване на мажоритарен дял в Coca-Cola Amatil. Coca-Cola European Partners е най-големият производител на Coca-Cola в света по приходи, с 48 производствени обекти в Германия, Испания, Великобритания и другаде.

Coca-Cola Amatil е доминиращ играч в Азиатско-Тихоокеанския регион, с 32 производствени мощности в Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Индонезия и Папуа Нова Гвинея.

Coca-Cola European Partners  бе създадена от тристранното сливане на Coca-Cola Enterprises Inc., Coca-Cola Iberian Partners и германската Coca-Cola Erfrischungsgetranke AG, договорено през 2015 г.