Последният президентски дебат между Tръмп и Байдън: Взаимна неприязън и обвинения

Двамата кандидат-президенти спориха по теми като коронавируса, расовата дискриминация и корупцията

09:21 | 23 октомври 2020
Обновен: 09:35 | 23 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последният президентски дебат, макар и сдържан, отново стана форум на вербални сблъсъци между американския президент Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън - от Covid-19 и расовата дискриминация до обвинения в корупция и унищожаване на петролната индустрия на САЩ, предава BBC.

По отношение на пандемията Джо Байдън заяви, че бъдещи блокировки и национални локдауни не са изключени, а Тръмп заяви, че е време САЩ да бъдат отворени отново.

45-ият президент отправи няколко необосновани твърдения, визиращи лично облагодетелстване на Джо Байдън  от бизнес сделките на сина му Хънтър в Украйна и Китай. Кандидатът на демократите контрира президента, повдигайки въпроса за непрозрачните данъци декларации на Доналд Тръмп.

Към този момент Джо Байдън се наслаждава на солидна преднина в националните социологически проучвания. До изборите остават само 11 дни, но все още разликата в обществените нагласи е тясна в няколко щати, които биха могли да гласуват по двата начина и в крайна сметка да решат финалния резултат.

Повече от 46 милиона американци дадоха вече своя глас, което рекордна електорална активност, породена от пандемията.

Какъв беше общият тон на дебата?

Президентският дуел в четвъртък вечерта в Нешвил, Тенеси, беше по-сдържан и по-съдържателен спрямо двубоя на 29 септември, в който доминираше размяната на нападки и обиди.

Поради тази причина надпартийната Комисия по президентски дебати този път заглуши микрофоните по време на встъпителните думи на всеки един кандидатите по шестте теми, свеждайки до минимум взаимните прекъсвания.

Въпреки това деветдесетминутният дебат, чийто модератор беше Кристен Уелкър от NBC, се оказа форум на лични атаки между опонентите, чиято взаимна неприязън беше осезаема.

В заключителните си аргументи двамата съперници предложиха ярко различни визии за нацията почти по всички теми - от блокирането на страната в отговор на коронавируса, до спиране на производството на изкопаеми горива в борбата срещу изменението на климата.

Covid-19

По време на никоя друга тема политически различия между двамата кандидати не бяха по-очевидни, отколкото в техния подход към пандемията.

Запитан за подкрепата му за повече блокировки, ако учените препоръчат подобна мярка, Джо Байдън не изключи възможността от въвеждането на така наречения "локдаун".В контраст Доналд Тръмп заяви, че е погрешно да се нанасят допълнителни щети на икономиката заради инфекция, от която вече повечето хора се възстановили.

"Това е огромна държава с огромна икономика", заяви президентът. "Хората губят работата си, самоубиват се. Обект са на депресия, алкохолни и наркотични зависимости - нещо, което никой не е виждал досега."

74-годишният Тръмп заяви, че вирусът "изчезва" и че ваксината ще бъде готова до края на годината, а Байдън го контрира, предупреждавайки, че нацията върви към "тъмна зима".

По думите на Тръмп американският народ трябва да се научи да живее със заразата, а 77-годишният демократ отговори:"Стига глупости.  Хората умират от коронавирус"

Джо Байдън прехвръли цялата вина върху съпреника си за починалите от коронавирус в САЩ, чийто брои възлиза на 220 000 души. 

„Всеки, който е отговорен за толкова много смъртни случаи, не трябва да остане президент на Съединените американски щати“, коментира Байдън.

Расовата дискриминация

Този сегмент на дебата отново стана форум на размяна на обвинения, като  Тръмп заяви, че "най-малко той е расист от всички присъстващи в залата"

Тръмп припомни за законопроекта за борбата с престъпността от 1994 г., който Джо Байдън помогна да бъде изготвен и който Black Lives Matter обвинява за масовoто лишаване от свобода на афроамериканци.

Байдън отговори на критиката, заявайки, че Тръмп е "един от най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната си история.... Той хвърля масло във всеки отделен расистки огън", и окачестви президента като "расистка свирка за кучета"

Имиграцията

Доналд Тръмп беше помолен да коментира имиграционната си политиката по южната граница на САЩ, която разделя стотици деца от родителите им, които не притежават необходимите  документи за влизане в страната.

Президентът посочи, че децата мигранти също са били задържани при администрацията на Обама. "Кой построи клетките, Джо", попита риторично Тръмп, визирайки загражденията, в които бяха настанявани непридружените деца по време на управлението на Барак Обама

Бившият вицепрезидент отговори, че Доналд Тръмп е отишъл твърде далеч, разделяйки семействата по жесток начин и тази негова политика е "престъпна".

Корупцията

В тази част от дебата Тръмп наблегна върху предполагаема изтекла кореспонденция между Джо и Хънтър Байдън, в която фигурират бизнес интересите на семейството в Китай. Кандидатът на демократите отрече неоснователните твърдения на президента, заявявайки, че той не имал по никакъв начин участие в бизнес начинанията на сина си.

„Мисля, че дължите обяснение на американския народ“, каза Доналд Тръмп.

Бившият вицепрезидент се позова на NY Times, който наскоро съобщи, че Тръмп е косвен титуляр на банкова сметка в Китай и чрез нея са били платени 188 561 долара местни данъци в периода 2013-15 г., в сравнение със 750 долара федерални данъци в САЩ, за които вестникът е разкри, че са били платени през първата година от мандата му.

"Имам много банкови сметки и всички те са обявени и са навсякъде", отговори Тръмп, пояснявайки, че е бил бизнесмен, правещ бизнес.

Изменението на климата

Отново липсваха допирни точки и по темата за енергийната политика на САЩ, като Тръмп попита опонента си, дали той би закрил петролната индустрия.

„Бих преструктурирал петролната промишленост, да“, отговори Байдън и поясни, че петролната индустрия на САЩ е един от главните замърсители на околната среда

Джо Байдън заяви, че американските петролни гиганти (Big Oil) трябва да бъде заменени от възобновяемата енергия с течение на времето и САЩ трябва да се насочат към нулев въглероден отпечатък

"По принцип това, което той казва, е, че ще унищожи петролната индустрия", поясни Тръмп. "Ще запомниш ли това, Тексас? Ще запомниш ли това Пенсилвания, Оклахома, Охайо?"