Технологичното влияние на пазарите надминава пика от дот-ком балона

Технологичните компании сега генерират близо 40-процентен дял от S&P 500

13:05 | 17 октомври 2020
Обновен: 13:38 | 17 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Технологичните компании са напът да изпратят годината с исторически висок пазарен дял, надминавайки пика от дот-ком балона - сигнал за нарастващото им влияние върху глобалните потребители, пише The Wall Street Journal.

Компаниите, които правят всичко - от производството на телефони до опериране на платформи за социални медии, сега имат близо 40-процентен дял в индекса S&P 500, което надвишава предишния им рекорд от 37%, достигнат през 1999 г., сочат данни на Dow Jones Market. Само Apple, която по-рано тази година се превърна в първата американска компания, достигнала пазарна капитализация от два трилиона долара, генерира над 7% от индекса. По-рано този месец компанията държеше 8-процентен дял от S&P - най-високият дял на дружество от 1998 г. насам.

Делът на

Делът на общата пазарна капитализация на компаниите в индекса S&P 500 по сектори. Графика: Dow Jones Market Data

Въпреки скорошното оттегляне от популярни технологични акции като тези на Apple и Netflix много от компаниите в сектора все още са сред пазарните лидери, като насърчиха почти 8-процентия ръст на S&P 500 за годината и задържаха индекса близо до най-високите му нива в историята по време на икономическите затваряния заради пандемията.

Тенденции като дистанционната работа и облачните изчисления задвижиха растежа за тези компании, позволявайки им да разширяват дейностите си, докато множество други се борят за оцеляването си. Все пак концентрацията на печалби в ограничен брой компании повдига опасения сред инвеститорите, които смятат, че акциите са твърде зависими от сектора и значително оттегляне от няколко имена може да срине пазара.

Предишните пикове на влиянието на сектора в S&P 500 бяха предшествани от разпродажби. Акциите на технологичния сектор се сринаха след дот-ком балона. Влиянието на банковия сектор на пазарите достигна връх през 2006 г. - малко преди финансовата криза, а енергийните акции поевтиняха, след като достигнаха нов рекорд на дела си в индекса през 2008 г.

Представянето на

Представянето на S&P 500 и някои от най-големите компании в него през 2020 г. Графика: FactSet    

Тъй като Конгресът в САЩ все още не е приел допълнителни стимули, много инвеститори не се насочват към частите на пазара, които са по-директно обвързани с икономиката. Въпреки че данните показват, че технологичните гиганти наемат по-малко служители, отколкото някои предишни пазарни лидери, те инвестират значително в бизнесите си и позволяват на други компании и потребители да купуват и продават стоки и услуги много по-ефективно.

Анализатори очакват, че делът на технологичния сектор в корпоративните печалби в S&P 500 може да достигне около 36% през тази година, сочат данни на FactSet.

Много инвеститори са готови да платят дори за по-скъпите интернет компании заради бързия им растеж.

“Те получиха допълнителен тласък през последните 10 години, защото по-широкият икономически фон беше слаб”, заяви Дейвид Лебовиц, J.P. Morgan Asset Management. Той препоръчва на клиентите си да се насочат към компании в сектора, които не са толкова скъпи, колкото най-популярните интернет дружества.

В същото време неистовото търгуване на акции на най-популярните интернет компании остава основно притеснение за много наблюдатели на пазара. Част от тази активност се дължи на търговията с опции. 

Анализът на технологичната концентрация в S&P 500 е базиран на компании от информационно-технологичния сектор и сектора на комуникационните услуги. Видимо, тази група изключва гиганта за електронна търговия Amazon. Включването на компанията, чиято пазарна капитализация е около 1,6 трилиона долара, ще направи влиянието на технологичния сектор още по-голямо на пазара.

Междувременно Amazon и други големи интернет компании се изправят пред нарастващи регулаторни предизвикателства през последните седмици, след като ръководен от демократите панел на Камарата на представителите наскоро установи, че Конгресът трябва да обмисли дали да не накара технологичните гиганти да отделят доминантните си онлайн платформи от останлите си бизнес линии.

Малко анализатори смятат, че технологичните компании скоро може да бъдат разделени, тъй като регулаторните действия доста често се забавят, но според мнозина инвеститори регулациите могат да бъдат нов източник на волатилност в идните седмици.