Goldman: Технологичните акции ще поевтиняват за сметка на банковите и автомобилните

Стратезите намалиха препоръките си за технологичните акции до неутрални и повишиха тези за банковите и автомобилните

08:55 | 16 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Поредицата от политически и икономически промени временно ще сложи край на по-силното представяне на технологичните акции за сметка на по-слабо представящи се книжа като тези на банковия и автомобилния сектор, смятат експерти от Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg. 

Нарастващата доходност от облигациите, очакванията за поне една одобрена ваксина срещу коронавируса до края на годината и потенциала за т.нар. синя вълна на изборите през ноември в САЩ може да доведе до промяна в сектора, който беше най-големият победител от пандемията до момента, написаха в бележка експерти на банката в четвъртък. 

Стратезите намалиха препоръките си за технологичните акции до неутрални и повишиха тези за банковите и автомобилните. 

“В следващите няколко месеца очакваме някои политики и икономически промени да доведат до временни ротации, които може да са доста големи”, написаха стратезите. 

Goldman предупреди

Goldman предупреди за временна ротация на технологичните и банкови акции. Графика: Bloomberg 

Технологичните акции поскъпнаха през тази година, тъй като инвеститорите заложиха на устойчивостта на приходите им и ползите, които тези компании извлякоха при преминаването към дистанционна работа, докато акциите на банковия сектор поевтиняха на фона на намаляването на основните лихви до рекордно ниски нива. Индексът Nasdaq 100, в който има множество технологични компании, се повишава с 37% спрямо нивото си през миналата година, докато банковият сектор в S&P 500 се понижава с 35%. 

Банковият сектор “е най-чувствителният към лихвите и растежа и въпреки ниската възвращаемост през последните години, смятаме, че той предоставя изключителна стойност”, посочват стратезите.

По-рано този месец стратегът на Citigrup Александър Алтман заяви в рамките на пресконференция, че наближаващите президентски избори в САЩ могат отново да поставят акциите, чиито цени са по-ниски от фундамента, в центъра на вниманието. 

Повечето инвеститори смятат, че победа на кандидата на демократите Джо Байдън ще доведе до промени за икономически чувствителните акции. 

Някои инвеститори заявиха, че увеличаването на печалбите за акциите на растеж ги излага на риск да изживеят „момент на Мински“ - явление, при което периодът на постоянно силна възвращаемост поражда безразсъдство сред инвеститорите, което става неустойчиво и завършва с пазарен колапс.