Wall Street помага на фирмите за частен капитал да рециклират стари активи

Вторичният пазар печели все по-голяма популярност в условията на пандемията

21:38 | 8 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фирмите за частен капитал удължават срока на годност на стареещите активи със сделки, които се оказват все по-популярни сред мениджърите, но не и при всички инвеститори.

Така наречените вторични сделки, ръководени от неограничено отговорни партньори, позволяват на фирмите да поддържат най-ефективните активи и да получават още по-голяма възвръщаемост от тях. Това привлече вниманието на Goldman Sachs Grouр и Citigroup, предава Bloomberg.

„Пазарът преди беше Дивият Запад“, каза Харолд Хоуп, ръководител на второстепенното инвестиционно звено на Goldman в Ню Йорк. По думите му сега сделките са по-стабилни и са изградени по-добри стандарти.

През юли Goldman посредничи на инвеститорите в сделка за 1 милиард долара, която даде възможност на частната инвестиционна компания Riverstone Holdings LLC да преобразува компанията за възобновяеми енергийни източници Enviva Holdings в нов отделен фонд.

Организацията на инвеститорите Institutional Limited Partners Association предупреди за конфликти на интереси когато мениджърът е и купувач, и продавач. Комисията по ценните книжа и борсите също изрази опасения при такава възможност. Друга загриженост е, че мениджърите могат да подценяват активите, когато ги преместват, и така да предизвикат по-високи такси за изпълнение при следващата им преоценка.

„Мениджърите може да се опитат да се възползват от понижените от Covid-19 цени“, каза Саймън Сайтовиц, специалист по вторични сделки и партньор в адвокатска кантора Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson.

Когато базираната в Лондон Permira осъществи сделката си през май, компанията се стремеше да успокои опасенията на инвеститорите, като запази същите условия за тези, които са избрали да останат, каза лице, запознато със сделката. Около една трета от първоначалните инвеститори са се възползвали от възможността да излязат, заяви източникът.

Рядко използвана до преди около десетилетие, стойността на тези сделки нарасна до рекордните 26 милиарда долара през миналата година. "Тъй като пандемията възпрепятства пазарите, мениджърите, които обикновено не биха разговаряли с вторични експерти, вече проявяват интерес", каза Габриел Богхосян, партньор в екипа за частни инвестиции в Stephenson Harwood.

Ръстът в търсенето сочи към нарастващ интерес към по-широкия вторичен пазар, където през 2019 г. са били търгувани активи на стойност около 80 млрд. долара според Evercore. Някои от най-големите играчи при  частните капиталови инвестиции са Ardian, който през юни набра рекордните 19 млрд. долара, и Coller Capital. Чрез звеното си Vintage Funds Goldman е инвестирал над 38 млрд. долара във вторични сделки.

Миналият месец американската компания за частни капиталови инвестиции GCM Grosvenor заяви, че очаква ръководените от неограничено отговорни партньори сделки да дадат рекордна възвръщаемост през следващите няколко години, тъй като забавеното търсене и по-малкото трансакции в базовите портфейли изпращат фирми на вторичния пазар.

Но като част от по-широкия пазар, тази година това може да се окаже най-популярната досега стратегията. "Сделките са напът да съставят 50% от всички вторични трансакции до края на годината", в сравнение с 33% през 2019 г., каза Найджъл Даун, глобален ръководител на консултантска компания за частни капиталови инвестиции в Evercore.