Кои градове са изложени на най-голям риск от балон при имотите?

Ръстът на цените на жилищата дори се е ускорил през тази година в някои райони

07:45 | 1 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Изглед от Амстердам. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Изглед от Амстердам. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Изглежда, че жилищните пазари устояват на коронавируса относително добре, като е забележително, че ръстът на цените на жилищата дори се е ускорил през тази година, показва UBS Global Real Estate Bubble Index.

Увеличаването на възможностите за работа от вкъщи и натискът върху доходите на домакинствата на фона на вече едва достъпните градски апартаменти правят живота в предградията привлекателна алтернатива, се посочва в анализа. От финансовата компания UBS смятат, че като се вземат предвид тези фактори, вероятно ще бъдат налице някои неблагоприятни дългосрочни ефекти върху търсенето на жилища в градовете.

Къде обаче има най-голям риск от формирането на балони?

Мюнхен и Франкфурт оглавят списъка с най-застрашени градове от формирането на балон на пазара на недвижими имоти. Рискът е повишен и в Торонто, Хонконг, Париж и Амстердам. А Цюрих е ново допълнение към зоната на места, поставени в риск от балон.

Градовете, чиито пазари на имоти се считат за надценени, но не са заплашени от формирането на балони, включват Ванкувър, Лондон, Токио, Лос Анджелис, Стокхолм, Женева, Сан Франциско, Тел Авив, Израел, Сидни, Москва и Ню Йорк.

Проучването проследява и сравнява риска в 25 града по света през последните три години.

Къде има

Къде има най-голям риск от балони през 2020 г. Графика: The UBS Global Real Estate Bubble Index