Deloitte: Австралийският бюджетен дефицит ще се увеличи до 140 млрд. долара

Свиването на икономиката обаче ще бъде смекчено поради еластичната цена на желязната руда

08:20 | 28 септември 2020
Обновен: 08:47 | 28 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бюджетният дефицит на Австралия ще се увеличи спрямо прогнозите преди два месеца поради възобновеното блокиране на Мелбърн, но свиването на австралийската икономика ще бъде до известна степен смекчено от бързото възстановяване на цената на желязната руда, посочват от Deloitte Access Economics, цитирани от Bloomberg.

Основният касов дефицит ще достине стойност от 198,5 милиарда австралийски долара (140,2 милиарда долара) през 12-те месеца до юни 2021 г. спрямо предишната оценка от 184,5 милиарда австралийски долара, посочи Deloitte. Икономическата и фискална актуализация от юли беше направена преди блокирането от 4 степен в Мелбърн. Оттогава бяха похарчени допълнителни 15,6 милиарда австралийски долара по държавната програмата за субсидиране на заплатите JobKeeper и още 2 милиарда австралийски долара за разширяване спектъра на телездравето.

„И все пак не всичко е лоша новина“, коментира Крис Ричардсън, партньор към Deloitte. По думите на Ричардсън австралийското министерство на финансите е допускало, че цените на желязната руда веднага ще спаднат наполовина - до близо 55 долара на тон преди Коледа. "Но те всъщност се повишиха и се търгуват на двойни цени. От финансовото министерство са били много консервативни и по отношение на другите си прогнози", заяви Ричардсън. 

Австралия е обект на множество блокировки и контрол на държавната граница, породени от пандемията на коронавирус, като икономиката се свива с рекордни нива през последното тримесечие и е изправена пред влизане в първата си рецесия от почти 30 години. Първоначалното възстановяване, предизвикано от ранното премахване на ограниченията и възобновяването на икономиката, беше прекъснато от възраждането на вируса и подновяване на блокировките в Мелбърн - втория по големина град в страната. Виктория пък постепенно започва да разхлабва противопандемичните мерки 

Бюджетът от 6 октомври вероятно ще се прмени от защита на съществуващите работни места към създаване на нови работни места, заявяват от Deloitte. От консултантската фирма прогнозират голям обем от инфраструктурни стимули, които ще инжектират пари в икономиката и ще генерират работни места, включително изграждането на социални жилища.

„Различните изтичания на информация предполагат, че ще има елементи от този дневен ред, обявени в бюджетния план“, коментира Ричардсън от Deloitte.