Частната банка на Елизабет II залага милиони, че ще се стигне до споразумение с ЕС

Coutts пренасочи 350 млн. долара от американски вложения в хеджиран с лири ETF

19:31 | 25 септември 2020
Обновен: 22:13 | 25 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Частната банка на кралица Елизабет II пренасочва милиони долари, залагайки, че ще се стигне до търговско споразумение за Brexit - директен контраст на широкоразпространения скептицизъм по отношение на сделка с Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Coutts пренасочи своите американски вложения в ETF, който ще се възползва от покачването на британската лирата, ако правителството на Великобритания успее да си осигури нови търговски взаимоотношения с Брюксел.

Банката заяви, че е отговорна за по-голямата част от преместването на 350 милиона долара от листнатия на лондонската борса Lyxor S&P 500 ETF през последната седмица, които след това са били пренасочени във версия на същия фонд, но хеджирана с британски лири.

Алокацията би надминала очакванията, ако паундът се възстанови спрямо долара, след като британската валута се срина с 4,6% през септември и е напът да отчете най-ниския месечен спад от октомври 2016 г.

Coutts се

Coutts се пренасочва към хеджиран с британски лири S&P 500 ETF, залагайки на по-силен паунд. Графика: Bloomberg

„Смятаме, че песимизмът, насочен към Великобритания, е преувеличен“, каза Алън Хигинс, главен инвестиционен директор в Coutts, която е с активи на обща стойност 30 милиарда британски лири (38 милиарда долара).

„Въз основа на теорията на вероятностите, смятаме, че ще бъде постигната сделка между Великобритания и Европа. Пазарите ще бъдат изненадани и това ще доведе до по-скъп паунд.“, добави още Хигинс

Инвеститорското настроение към активите на Обединеното кралство започна наново да намалява. Вътрешно търгуваните акции са напът да отчетат 5,2% спад този месец, което ще бъде най-ниското равнище от март насам. ЕС заяви своята категорична позицията против намеренията на премиера Борис Джонсън да пренапише части от споразумението за оттегляне, които имат потенциала да доведат до хаотично излизане от ЕС през следващата година.

Coutts, подразделение на Natwest Group, използва Lyxor ETF, за да предостави на бритнаските частни инвеститори възможност за търгуване с американски акции, без да да се поема валутен риск. Паричният мениджър използва подобна стратегия и чрез деривати във взаимните си фондове. Скромните разлики в лихвените проценти отвъд Атлантическия океан също предоставляват сравнително евтина възможност за хеджиране срещу колебанията на валутите.

Дори ако споразумението за Brexit не бъде постигнато, за Aлън Хигинс преимуществата на хеджирана с паунд позиция на S&P 500 остават непроменени.

Продължителен период на слабост на долара и минимални препятствия за паунда да отскочи от равнището си след референдума биха засилили инвестиционната стратегия на ETF. „Желанието ни е доларът да падне спрямо всички валути“, коментира Хигинс.