Байдън: Сделката между Великобритания и САЩ зависи от спазването на Споразумението от Разпети петък

Демократите в САЩ отправиха условие към Борис Джонсън да се запази мира в Северна Ирландия

11:06 | 17 септември 2020
Обновен: 11:16 | 17 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джо Байдън заяви, че ако бъде избран за президент на САЩ през ноември, няма да позволи на мира в Северна Ирландия да стане "жертва на Brexit".
Кандидатът на Демократическата партия заяви, че всяка търговска сделка между Обединеното кралство и САЩ трябва да бъде съобразена със Споразумението от Разпети петък, съобщава BBC.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб се опитва да увери американските политици в спазването на мирния договор от 1998 г. по време на визитата си във Вашингтон.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че се доверява на Обединеното кралство в "преодоляването на това предизвикателство".

Но председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че "няма шанс" търговско споразумение между Обединеното кралство и САЩ да бъде одобрено от Конгреса на САЩ, ако Обединеното кралство наруши международните споразумения с цената на Споразумението от Разпети петък.

След среща с Доминик Рааб председателят на Камарата на представителите заяви, че излизането на Обединеното кралство от ЕС не може да "нарушава" мира в Северна Ирландия. Тя каза още, че долната камара на Конгреса, която в момента се контролира от демократите, ще защити Споразумението от Разпети петък от 1998 г. като "символ на надеждата за миролюбивите хора по целия свят".

Джо Байдън, който се изправя срещу американския президент Доналд Тръмп на изборите през ноември, написа в Twitter: "Не можем да позволим Споразумението от Разпети петък, което въдвори мира в Северна Ирландия, да стане жертва на Brexit. Всяка търговска сделка между САЩ и Великобритания зависи от спазването на споразумението и предотвратяването на твърда граница. Точка."

Brexit е на първо място в дневния ред на заседанията във Вашингтон, след като законопроектът за вътрешния пазар отстрани първото парламентарно препятствие по-рано тази седмица.

Предложеният закон ще даде на британското правителство правомощието да отмени част от споразумението за оттегляне, което премиерът Борис Джонсън постигна с ЕС миналия октомври.

Сега проектозаконът е изправен пред допълнително разглеждане в Камарата на общините и също така трябва да бъде приет и от Камарата на лордовете.
Ако законът влезе в сила, той ще наруши международното право - перспектива, която миналата седмица предизвика гневна реакция от висши длъжностни лица в САЩ.

Във вторник четирима старши конгресмени също издадоха подобно предупреждение, заявявайки, че търговско споразумение между Обединеното кралство и САЩ ще бъде блокирано, ако Обединеното кралство не успее да запази Споразумението от Разпети петък.

В писмо до Борис Джонсън четиримата конгресмени заявиха, че плановете за предоставяне на правомощия на министрите да отменят част от споразумението за излизане от Обединеното кралство, предназначено да избегне твърдата ирландска граница, могат да имат "катастрофални последици за Споразумението от Разпети петък и по-широкия процес за поддържане на мира на остров Ирландия ".

"Ето защо настояваме да се откажете от всякакви правно съмнителни и несправедливи усилия за нарушаване на Северноирландския протокол за споразумението за оттегляне и да се погрижи преговорите за Brexit да не подкопаят десетилетията напредък за установяването на мир в Северна Ирландия", гласи писмото.