Над 2 хил. сигнала за насилие над демонстранти в Беларус

Междувременно са повдигнати обвинения срещу опозиционера Мария Колесникова

22:01 | 16 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Министерството на вътрешните работи в Минск е получило повече от 2000 жалби за насилствени действия срещу мирни демонстранти в Беларус. Това съобщи директорът на Криминална полиция Генадий Казакевич, цитиран от Die Zeit.

Едноседмичните протести доведоха до повече от 10 хил. ареста, стотици ранени и няколко жертви. Редица граждани многократно се оплакват от изтезания и брутални арести. Въоръжените сили обаче обикновено не могат да бъдат идентифицирани, тъй като са маскирани и не носят никакви отличителни знаци. Съвсем наскоро те предприеха репресии и срещу жените по време на демонстрациите.

Гражданите, освободени от ареста, са заснети и снимани в болниците с кървавите си белези и натъртвания. Президентът Александър Лукашенко отрече да е имало подобни нива на насилие. Той твърди, че натъртванията са „рисувани с грим“. Лекарите реагираха с ужас на изявленията на 66-Лукашенко, управляващ вече 26 години.

Междувременно разследващите в Беларус обвиняват опозиционния политик Мария Колесникова, че подкопава националната сигурност и повдигнаха обвинения срещу нея. Според тяхното становище тя е използвала интернет и медиите, за да призовава към инициативи за подкопаване на сигурността, заяви комисията от следователи в Минск. Според наказателния кодекс на бившата съветска република тя е изправена пред затвор между две и пет години.

Самата Колесникова подаде жалба срещу полицията и КГБ заради заплахи за смърт. Адвокатът Людмила Касак отхвърли твърденията, че опозиционният политик се е опитал да вземе властта незаконно и ги определи като абсурдни.

Колесникова изигра ключова роля в митингите срещу резултата от изборите на 9 август.

Междувременно армиите на Русия и Беларус провеждат военни маневри на западната граница с Полша и Литва, успоредно с ученията на НАТО в Литва. „Сега трябва да помислим за втория етап от тези учения“, каза Лукашенко, цитиран от държавната агенция Belta. Първоначално ученията, наречени „Славянско братство“ с 300 руски войници, трябваше да приключат в петък следващата седмица. Лукашенко заяви, че е разговарял с Владимир Путин за удължаване.