Над 60 хиляди са съкратените служители в банковия сектор от началото на 2020 г.

Загубата на работни места в сектора през тази година може да бъде най-тежката от 2015 г. насам

16:55 | 16 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Загубата на работни места в банковия сектор през тази година може да бъде най-тежката от половин десетилетие насам, пише Bloomberg. 

След паузата по време на стогите мерки срещу коронавируса кредитори от Citigroup до HSBC подновиха съкращенията, което доведе до общо освобождаване на 63785 хиляди служители в сектора през тази година, сочат изчисления на Bloomberg. Индустрията е напът да надвиши миналогодишното ниво от близо 80 хиляди съкращения, доближавайки се към най-високия им брой от 2015 г. насам.

Съкращенията в

Съкращенията в банковия сектор, обявени през тази година, са напът да надвишат миналогодишното ниво. Графика: Bloomberg 

Над 30 кредитори от Европа, Северна Америка, Азия и Африка планират съкращения. Реалният общ брой на отстранените служители вероятно е дори по-голям, тъй като много банки преминават към съкращения, без да обявяват плановете си. Институциите се позовават на необходимостта да свият разходите си, за да компенсират нарастването на кредитите по време на пандемията, както и за да се справят с разходите си на фона на по-строгите регулации и необходимостта от инвестиции в дигитални технологии. 

Общият брой на съкратените работни места от началото на 2014 г. е около половин милион. За сравнение - JPMorgan, която е най-голямата американска банка, имаше малко над 256 хиляди служители към края на юни. 

Много от

Много от големите банки в световен мащаб преустановиха съкращенията по време на пандемията. Графика: Bloomberg 

Citigroup заяви тази седмица, че ще поднови съкращенията, присъединявайки се към конкуренти като Deutsche Bank и HSBC, които подновиха освобождаването на служители през май и юни. Съкращаването на служители на банката в САЩ ще засегне по-малко от един процент от глобалната ѝ работна сила, достигаща около 204 хиляди служители към края на второто тримесечие. 

Най-голям дял на отстранени служители държат банките в Европа, които не се възстановиха толкова бързо след финансовата криза от 2008 г., колкото американските си конкуренти. HSBC заяви в петък, че ще съкрати работната си сила с 35 хиляди служители като част от плана си да свие разходите с 4,5 милиарда долара задади по-слабопредставящите се единици на банката в САЩ и Европа. 

Европейските банки

Европейските банки са обявили най-много съкращения на работни места през тази година. Графика: Bloomberg 

На фона на икономическата несигурност, породена от пандемията, пазарът е предизвикателен за безработните банкери. Наблюдава се 55-процентен спад на свободните работни места във сектора на финансовите услуги в Лондон за юли и 39-процентен спад през август на годишна база, сочат данни на Morgan McKinley.