Манията за технологични IPO-та подминава Европа

Само 16 технологични компании са се листнали в Европа тази година

10:15 | 6 септември 2020
Обновен: 10:18 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Технологичните акции по света се насочиха към исторически върхове, което доведе до привличащи вниманието на медиите листвания на десетки компании. Въпреки това в Европа най-голямата новина в сектора е компания, която иска да напусне публичните пазари, пише Bloomberg.

Rocket Internet доведе до пазара поне девет първични публични предлагания през последните пет години, но във вторник заяви, че ще бъде „по-добре позиционирана като компания, която не е листната на борсата“. Тя обосновава желанието си за промяна с нещо добре познато – достъпът до частно финансиране е толкова лесен, че няма нужда да поддържа листване.

Решението допълва дългогодишните неволи на технологичната индустрия в на европейските капиталови пазари. Инвеститорите се оплакаха от липсата на европейски шампиони, които да се конкурират с американски гиганти като Apple и компанията майка на Google – Alphabet. Същевременно няма сигнали, че регионът ще създаде такъв гигант скоро.

Най-големият проблем на Европа е недостигът на технологични компании, по-малкият брой еднорози и стартиращи фирми. А за тези, които започват в региона, САЩ често се превръщат в най-големия им пазар, твърди Ауксе Юркуте, управляващ директор на Bank of America.

Само 16 технологични компании са се листнали в Европа тази година – най-малкият брой от повече от десетилетие, сочат данни, събрани от Bloomberg. Тези IPO-та набрана 650 млн. долара, което е много по-малко от сумата от 9,2 млрд. долара, набрана от компании в САЩ, и над 23-те млрд. долара в Азия, показва още информацията.

Нещо повече, частните инвеститори, разполагащи със средства в брой, подкрепиха редица кандидати за IPO, което увеличи оценките на компаниите, насочващи се към публичния пазар. Междувременно европейските пазари се противопоставиха на високите оценки. Тази пропаст в оценките е още по-изразена спрямо САЩ и Азия, което прави листванията от тази част на света още по-малко привлекателни за технологичните компании.

„Ако Tesla беше листната в Европа, тя щеше на е на половина или дори на 20% от сегашната си капитализация“, твърди Шаунак Мазумдер, от Legal & General Investment Management. Американските инвеститори разбират силата на иновативните пробиви и „вече са гледали този филм“, докато европейските фондове са по-фокусирани върху печалбата за сметка на иновациите, посочва той.

Има голям по-голям брой специализирани технологични инвеститори в САЩ, които разбират нишовите технологични бизнеси по-добре, твърди Юркуте.

Продължението на материала четете на Investor.bg.