Джо Байдън обеща борба срещу расизма

Байдън запазва преднината си пред Тръмп в социологическите проучвания

09:15 | 4 септември 2020
Обновен: 09:43 | 4 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Кандидат-президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с простреляния афроамериканец Джейкъб Блейк, който беше сериозно ранен при полицейска стрелба. Байдън се е срещнал с бащата, сестрите и брата на Блейк в Уисконсин, а майката и адвокатите на Блейк са се включили в разговор по телефона, пише Die Zeit.

"Говорихме около четвърт час", каза Байдън по телефона. "Той спомена за това как нищо няма да го победи и че няма да се откаже, независимо дали ще проходи отново или не", предава думите му Байдън.

Полицай простреля Блейк седем пъти в гърба в Кеноша в средата на август. Към момента той е парализиран. Инцидентът предизвика протести срещу расизма и полицейското насилие и сериозни безредици, при които бяха простреляни двама души.

След разговора с Блейк и семейството му Байдън се насочи към град Кеноша. Там той се срещна в църква с представители на различни групи от населението. Тълпа от около 100 души го посрещна с възгласи пред църквата.

Байдън обеща последователни действия срещу расизма в САЩ в града, разтърсен от протести. "Дълбоко вкорененият расизъм е институционализиран в САЩ, той все още съществува – от 400 години", уточни Байдън. По думитe му сега е шансът да се предприемат действия срещу него.

"Това е първородният грях на робството и всички негови останки", допълни той.

Два дни по-рано президентът Доналд Тръмп беше в Кеноша и благодари на полицията за намесата срещу насилието. Той се срещна с представители на силите за сигурност и пострадали от безредици предприятия, но не и със семейството на Блейк.

Байдън каза преди пътуването си: "Моята цел ще бъде да окажа положително въздействие върху случващото се". Според него срещу полицая, прострелял Блейк, трябва да бъде повдигнато обвинение.

Уисконсин вероятно ще се превърне в един от най-оспорваните щати по време на президентските избори през ноември. Малко преди посещението на Байдън в Кеноша в САЩ се констатираха два нови случая на убити от полицията афроамериканци.

Междуверемнно стана ясно, че кандидатът на демократите за президент Джо Байдън продължава да държи преднината си пред държавния глава Доналд Тръмп в социологическите проучвания два месеца преди вота. Изглежда конгресите на Демократическата и Републиканската партия не са успели да дадат осезаем тласък в представянето на кандидатите си, показват последните допитвания, съобщава investor.bg.

Заради коронавирусната пандемия и двете мероприятия от август бяха до голяма степен виртуални и надпреварата остава предимно там, където бе и преди три седмици, като Байдън запазва стабилната си преднина, посочва Bloomberg.

Според две социологически проучвания, публикувани по-рано през седмицата, бившият вицепрезидент води пред настоящия държавен глава със съответно 10 и 8 процентни пункта.