Европейските заводи се възстановяват с готовност за отслабване на търсенето

Бизнесът все още се движи от вътрешното търсене

17:54 | 1 септември 2020
Обновен: 17:55 | 1 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските производители не се увличат от скорошното възстановяване на активността и се опитват да спестят пари, от където е възможно, за да бъдат подготвени за нов шок. Компаниите отново съкратиха работни места през август и намалиха запасите от суровини, вместо да поръчват нови, сочат данни на IHS Markit. Бизнесът все още се движи от вътрешното търсене, като поръчките за износ се увеличават скромно, пише Bloomberg. 

На пръв поглед резулатите се подобряват. Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit отбелязва ръст за втори пореден месец, като производството се увеличава с най-бързите темпове от повече от две години и увереността се повишава. 

Промишленият PMI за еврозоната отчита минимален спад от 51,8 пункта през юли до 51,7 пункта през август. Сред основните икономики в региона В Германия заводска активност нараства от 51 до 52 пункта през август. Индексът в Италия се повишава от 51,9 до 53,1 пункта. И двата измерителя се намират над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването, пише Investor.bg.

От друга страна обаче във Франция промишленият PMI отчита спад от 52,4 до 49,8 пункта, а в Испания индексът се понижава от 53,5 до 49,9 пункта.

Според IHS Markit притеснителното е, че през август фирмите се готвят за краткосрочно отслабване на търсенето.

Инфлацията

Потребителските цени в 19-членната еврозона се понижават за първи път от четири години, подчертавайки невъзможността възстановяването на икономическата активност да компенсира ефекта от пандемията върху търсенето. 

Нивото на годишната инфлация за месец август се очаква да е -0,2%, което означава, че налице е дефлация, сочат предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Стойността е под средните оценки за ускорение до 0,2%. Основната инфлация на свой ред отбелязва рекордно понижение.

„Притеснителното е, че през август ръстът на производството леко се охлади и има индикации, че компаниите се готвят за краткосрочно отслабване на търсенето“, казва Крис Уилямсън от IHS Markit.

Европейската централна банка отдавна предупреждава, че възстановяването от пандемията ще бъде неравномерно и дълго. Новите прогнози, които ще бъдат достъпни през следващата седмица, ще дадат по-добра представа за това докъде е стигнала икономиката. 

Остава голямата несигурността, че възобновяващия се ръст на заразените в много части на региона ще доведат до нови ограничения и ще намалят разходите и инвестициите.