Най-богатите в света отново чупят рекорди

Нетното богатство на основателя на Amazon Джеф Безос вече надхвърля 200 млрд. долара

11:10 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg
Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg

Тази седмица е една от най-доходоносните в историята за някои от най-богатите хора в света, съобщава Bloomberg.

Нетното богатство на основателя на Amazon Джеф Безос вече достига рекордните 200 млрд. долара. А предприемачът Илон Мъск може да се похвали с рязък скок на нетното му богатство до над 100 млрд. долара. Това се случва, след като акциите на компанията Tesla продължават да поскъпват. По този начин до петък 500-те най-богати хора в света станаха още по-богати с 209 млрд. долара спрямо предходната седмица.

След поскъпването на акциите на Tesla Мъск вече е сред четиримата в световен мащаб с нетно богатство от над 100 млрд. долара. Марк Зукърбърг, който е третият най-богат човек, се присъедини в редиците на най-богатите в света Джеф Безос и Бил Гейтс по-рано през този месец. Общото богатство на четиримата е на стойност 540 млрд. долара, сочи индексът Bloomberg Billionaires.

Тази седмица носи поредните добри новини за личните богатства на най-богатите от най-богатите. Ръстът на богатството им до голяма степен се дължи на поскъпването на технологичните акции на пазарите. На борсите в САЩ бяха регистрирани нови върхове в петък, след като решението на Федералния резерв да въведе исторически промени в целите за инфлацията вдъхна оптимизъм на инвеститорите.

Нетното богатство на Мъск се увеличи със 76.1 млрд. долара от началото на тази година заради поскъпването на акциите на Tesla и покачването на пазарната капитализация на SpaceX. Но първенец в тази категория е Безос. От началото на 2020 г. неговото му богатство нараства с 84.9 млрд. долара, тъй като търсенето на доставки от Amazon се повиши рязко по време на пандемията.